Празници / фестивали

Русенци пишат за града си в едно изречение

Гимназисти ще съставят литературна карта

Русенци пишат за града си в едно изречение

Първите изречения за Русе вече са написани


Шестото издание на литературния празник „Русе пише“ тази година се подслони в емблематичната сграда - Клуб на дейците на културата. С поглед към миналото започна срещата на поетесата и журналистка Нели Пигулева с ученици от СОУ с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" – Русе.

Арт форумът е добър повод да се припомни таланта на творци, родени в дунавския град. Малко известните и почти позабравени Добри Немиров, Змей Горянин, Стефан Гечев бяха представени интересно и увлекателно. Книгата на италианеца Клаудио Магрис – „Дунав“, издадена от „Авангард принт“, впечатли с откровенията на чужденеца как възприема градската архитектура на прима виста и какви асоциации прави с други градове, свързани чрез великата река, която винаги е била в центъра на важни исторически и културни събития. Интересен прочит да видим как изглеждаме в очите на пътешественика. Талантите рядко са признати от техните съвременници, а градът почти винаги се оказва тесен за творческия им потенциал, стана ясно от краткия преглед на журналистката. Събралите се единодушно споделиха, че да отричаме миналото е сякаш присъщо само на нас – българите. Като че ли идеята допадна на младите почитатели на красивото слово и може би ще стане повод за размисъл и интересни есета. Прецизно подбраните и прочетени стихове и откъси заинтригуваха дванадесетокласниците, които имат специално отношение към римуваната реч и дори получиха покана за участие в следващия брой на списание „Брод“. Освен това те ще направят карта и на града с местата, където са живели и творили писатели и поети.

В програмата на организаторите залагат и на блиц конкурса „Русе в изречение и половина“. Идеята е русенци да напишат какво мислят за родния си град, но при условие, че изреченията са кратки и откровени. Съкровените мисли ще бъдат събрани в книга. Изданието ще бъде отпечатано с финансовата подкрепа на Община Русе. В програмата на празника бе представен и новият брой на списание „Брод“.

Организатор на шестото издание на „Русе пише 2013“ е Сдружение „Брод”. Събитията се организират в подкрепа на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 г.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
28.10.2013 г. 23:04
Етикети:
РусепразнициРусе пишелитературен празник
конкурс Русе в изречение и половина
Посетено:
1126
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17930-rusentsi-pishat-za-grada-si-v-edno-izrechenie