Празници / фестивали

Есенен салон на изкуствата и културата в Русе

Концерти, спектакли, рецитали, изложби, конкурси, юбилеи в културния афиш на дунавската ни столица

Всяка есен вече повече от две десетилетия общината на Русе организира Салон на изкуствата и културата. Дунавската ни столица е сред водещите културни центрове в страната – със стари традиции и ценяща изкуствата публика. Тук скоро след Освобождението от турско робство, прекъснало културното ни развитие за векове, за първи път у нас влиза операта с пътуващата италианска трупа на Масини, основава се първото филхармонично дружество „Лира”, започва интензивен театрален и концертен живот, основава се една от първите художествени галерии. След 1944 г. държавата открива оперен театър, филхармония, музеи, строи културни домове и читалища, библиотеки, изложбени зали. От 50-те до 90-те години русенската култура е в разцвет – Русенската опера и Драматичният театър „Сава Огнянов”, както и Библиотека „Любен Каравелов”, Историческият музей, са сред първите в България. По повод силните спектакли и певци на Русенската опера често се цитира фразата: ”И Миланската Скала не е в Рим!” През 1960 г. по идея на великия основоположник на симфоничното дело у нас, русенеца проф. Саша Попов се поставя началото и на най-сериозния музикален фестивал „Мартенските дни”. Сред промяната русенската култура преживя немалко сътресения, особено след  реформите „ОФД” на  Костов-Москова и „делегираните бюджети” на Борисов-Рашидов. Честата смяна на ръководителите (при това в редица случаи неудачно избрани, както, за съжаление, е и в момента) се отрази върху дейността и качеството на Операта и Театъра. Добре е, че Общината се стреми да поддържа един интересен културен афиш, важна част от който е и този Есенен салон.

Той вече започна на 10 т.м. с интересна изложба-пърформанс на италианския живописец Албино Пити в Художествената галерия, осъществени с помощта на Италианския културен институт в София. На 17-ти се откри юбилейната изложба на Виолета Радкова в залата на „Борисова” 6. Тя е сред най-добрите наши театрални сценографи и живописци. Бих казал, че в картините й има сценография и театър, а в проектите й за сцената – живопис, изискани цветови хармонии, динамични композиционни решения, като и в двете си проявления еднакво силна и  въздействаща.

Като реплика към гастролите на трупата на Масини, можем да възприемем Италианския оперен филмов уикенд, посветен на световното честване на Джузепе  Верди - на 2 и 3 ноември с прожекцията на прекрасните филмови адаптации на оперите: „Набуко” (с Паата Бурчуладзе), „Риголето” (с Пласидо Доминго) и вечната „Травиата” (с Хосе Кура и Етери Гвазава) - истински празник за меломаните от дунавската ни столица.

С поредица изложби и пърформанси от 1 октомври започва честването на 80-годишнината на Русенската градска художествена галерия и на Дружеството на русенските художници, едно от водещите у нас. Галерията е и домакин и организатор на четвъртото международно биенале на миниатюрата. Предстоят изложби на творци от Япония, Румъния, Италия и България, както и минифестивал „Екс Еротика”. Половинвековния си юбилей ще отбележи с премиерен джазов концерт и Русенският духов оркестър с диригент Димо Рубчев с участието на Хилда Казасян, Ангел Заберски и Михаил Йосифов. Международен литературен фестивал ще предложи и Дружество „Канети” с участието на писатели от Чехия, Австрия, Германия, Полша и България.

Обновеното Доходно здание (най-красивата театрална сграда у нас) ще бъде домакин на редица от проявите в Салона: „София Филм Фест в Русе”, „Уикенд на полската култура” (19.Х.), Закриването на литературните конкурси „Стоян Михайловски” и „Елиас Канети”.

От 2 до 7 ноември Русе ще бъде домакин на фестивал на медийните продукти под надслов „Българската Европа”, организират от Сдружение „Европейски пространства 21” и „Арена Медия”.

Русенската регионална библиотека ”Любен Каравелов” ще започне серия от юбилейни прояви, сред които, без съмнение, най-интересна е единственият у нас международен конкурс „Екс Либрис”.

От 15 до 21 ноември в Националното училище по изкуствата (бившата Музикална гимназия) ще се проведе за девети път международният конкурс за певци и инструменталисти на името на Франц Шуберт.

Наистина, много са концертите, спектаклите, изложбите, литературните премиери в рамките, и извън рамките на русенския Есенен салон. Да пожелаем успех на всички участници.



Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
18.10.2013 г. 15:42
Етикети:
юбилеиконкурсиизложбиспектаклиКонцертипрограмаРусе
рецитали
Есенен салон на изкуствата и културата 2013
Посетено:
1554
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17859-esenen-salon-na-izkustvata-i-kulturata-v-ruse