Празници / фестивали

Фестивал на българската и еврейската духовна музика "Хаверим", София - Кюстендил 2013

Посветен на 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война

Фестивал на българската и еврейската духовна музика "Хаверим", София - Кюстендил 2013


◊ СЪБИТИЕТО

Фестивалът на българската и еврейската духовна музика „Хаверим”
(в превод на бълг. ”приятели”) се организира за първи път в България. Той ще се проведе в два дни: в гр. София на 18.10.2013 г. в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” от 19.00 часа и в гр. Кюстендил на 19.10.2013 г. в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" от 17.00 часа.

Във фестивала ще вземат участие: формация „Юлангело”, с диригент Йосиф Герджиков и вокален ансамбъл „Св. Троица”, с диригент Елиянка Михайлова, които ще представят музикална програма от еврейски и православни песнопения. Той ще се открие официално от вокалната формация към Организацията на евреите в България „Шалом” - „Дулсе Канто”, с диригент Лика Ешкенази.

Фестивалът се инициира от фондация „Юлангело” по случай националните чествания на 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Той се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и партньорството на: проекта „Силата на гражданското общество: съдбата на българските евреи” - www.bulgarianjews.bg, Община Кюстендил, Българско национално радио, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019.

На фестивала са поканени официални лица от българските институции и еврейската общност в България, посланици и дипломати от чуждестранните дипломатически мисии в България, представители на местната власт, представители от културните и академични среди.

Основната цел на фестивала е да допринесе за утвърждаването и представянето на България като пазител на духовните ценности и културните различия на двата народа, както в исторически план така и чрез силата на музиката.

Входът за всички концерти е свободен.




Автор:
Ивона Христова
Публикация:
13.10.2013 г. 16:53
Етикети:
спасяване на българските евреигодишнинамузика
Хаверим
Фестивал на българската и еврейската духовна музика
Посетено:
1276
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17816-festival-na-balgarskata-i-evreyskata-duhovna-muzika-haverim-sofiya-kyustendil-2013