Празници / фестивали

Най-доброто от съвременната корейска сцена на "Sofia Dance Week"

Едно от гурутата на съвременния танц в Южна Корея ще изнесе лекция

Най-доброто от съвременната корейска сцена на  "Sofia Dance Week"
Сцена от спектакъла „Here I am”


◊ КОРЕЙСКАТА ГАЛА

Три кратки спектакъла на артисти от сцената на съвременния танц в Южна Корея ще бъдат представени в т.нар. Корейска гала в рамките на „Sofia Dance Week”. Представленията „Here I am”, „Accompany” и „Transformed Senses” са на 9 октомври в Държавния музикален и балетен център от 19:00 часа.

„Here I am” изследва с иновативен хореографски език копнежа по естественото човешко съществуване, жаждата и радостта от живота.

Вторият спектакъл е „Accompany” - лирично представление, изградено на основата на взаимодействието между танц, светлина и музикална среда. Изключително техничните корейски изпълнители успяват да изградят интимен и чувствен свят, посредством нежната хармония между отделните изразни средства, които взаимно си акомпанират.

Трети е „Transformed Senses”. Стабилната структура на представлението не носи усещането за режисиран дует, а по-скоро оставя впечатлението за инцидентно възникнал контакт между изпълнителите. Хореографите се заиграват с идеята за естественото движение, което, въпреки че е поставено, запазва енергията на автентичното си пораждане. 

 

◊ ЛЕКЦИЯ ЗА СЪВРЕМЕННИЯ КОРЕЙСКИ ТАНЦ

Заедно с артистите в София ще е Wansoon Yook - едно от гурутата на съвременния танц в Южна Корея. Тя ще изнесе лекция на тема „Хореографското образование и артистични практики в Корея” в Нов Български Университет на 11 октомври от 11:00 до 12:30 в Заседателна зала на Библиотеката на НБУ - II корпус.

Wansoon Yook е хореограф, автор и преподавател, почетен председател на борда на Korea Contemporary Dance Company и артистичен директор на Modern Dance Promotion of Korea. Wansoon Yook за първи път въвежда в Корея техниките на американския модерен танц. Тя смесва западното влияние с особеностите на корейската култура и емоционалност, което ражда уникалния корейски модерен танц.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
09.10.2013 г. 11:54
Посетено:
1413
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17787-nay-dobroto-ot-savremennata-koreyska-stsena-na-sofia-dance-week