Празници / фестивали

Литературен фестивал Русе 2013

10-15 октомври 2013, Дом Канети

◊ СЪБИТИЕТО

Международно дружество „Елиас Канети“
представя

Литературен фестивал Русе 2013
10-15 октомври 2013, Дом Канети

От 10 до 15 октомври 2013 г. за пореден път ще се проведе Литературен фестивал Русе и отново ще ви срещнем с нови автори от Германия, Австрия, Полша, Чехия и България. Под мотото „Не само книги“ на тазгодишното издание на фестивала ще съберем различни личности, гледни точки и формати и ще представим текстове, които подтикват към дискусия и обмен на идеи.

Фестивалът ще бъде открит на 10 октомври от 19:00 ч. в Дом Канети със сценично четене на творбата на Йержи Пилх „Ските на светия отец“ („Narty Ojca Świętego“), в изпълнение на група Freedom Project.

На 11 октомври, Ирис Ханика (Германия) ще прочете откъси от своя роман „Същината“ (“Das Eigentliche“), а след това ще се състои литературният пърформанс на Калин Терзийски и Jimmy Band.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

Освен литературни четения и пърформанси, за пръв път програмата ще включва и радиопиеси. На 12 октомври от 15:00 ч. Кристиан Рабл ще представи жанра с една международна селекция от 6 радиопиеси.

От 17:30 ч. Анна Вайденхолцер (Австрия) ще прочете откъси от своя роман „Зимата се отразява добре на рибите“ (“Der Winter tut den Fischen gut“), а след това Мартин Ришави (Чехия) ще представи романа си „Врач“ („Vrač“), който разказва за трагикомичните приключения на един нещастен бивш режисьор в Москва.

На 13 октомври Славена Симеонова и Ива Груева ще представят комикс списанието Co-mixer, като всеки е добре дошъл да участва в първия комикс джем в Русе. В уъркшопа, подобно на музикалните джем сешъни, основно изразно средство ще е импровизацията със свободно рисуване.

На 14 октомври езикът среща музиката и танца в пърфоманса на Огнян Голев, Ирина Дочева и тяхната група LEXIC-ON.

На 15 октомври фестивалът ще бъде закрит с представянето на романа на Ася Кулева „Марципаненият чехъл“, както и с прожекцията на филма на Вадим Йендрейко „Жената с петте слона“.

През целия период на фестивала в Дом Канети ще има и книжен кът, където ще могат свободно да се разменят и подаряват книги.

. Повече информация и цялата програма:
http://www.eliascanetti.org/238.0.html?&L=2


. Събитието се осъществява с любезната подкрепа на: Гьоте институт София, Австрийско посолство в София, Община Русе, Чешки център София, Полски институт София, БНР и Регионална библиотека "Любен Каравелов".


Автор:
Международно дружество “Елиас Канети”
Публикация:
07.10.2013 г. 14:03
Посетено:
1289
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17775-literaturen-festival-ruse-2013