Празници / фестивали

"Sofia Dance Week" представя най-доброто в съвременния танц в България

Българските спектакли са от 11 до 13 октомври

"Sofia Dance Week"  представя най-доброто в съвременния танц в България

◊ БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

Международният фестивал за съвременен танц „Sofia Dance Week” ще представи най-актуалното от българската танцова сцена в специален панел - „Българският шоукейс“. В три поредни дни – 11, 12 и 13 октомври, в Зала 11 на НДК публиката ще може да види пет спектакъла – „а(е)фектно” на Ива Свещарова, „Танцувам Мария Калас” на Галина Борисова, „Monocrossing” на „Derida Dance & Central Europe Dance Theater”, „Кардиограма” на Културна фондация „А25”, „Танцови преводи” на балет „Арабеск”.

Билетите за всеки спектакъл на „Българският шоукейс“ са на цена по 5 лв. и могат да се закупят в мрежата на „Евентим”. Фестивалният билет на цена от 50 лв. дава достъп до всички спектакли на панела.

Шестото издание на „Sofia Dance Week” ще се проведе между 5 и 19 октомври. Програмата включва спектакли от Европа, Азия и Америка. Панелите на фестивала са „Международен”, „Корейска гала”, „Български шоукейс”, „Детски модул”. Зрителите ще могат да наблюдават близо два пъти повече спектакли от миналогодишното издание – общо 13.

 

◊ АКЦЕНТИТЕ

На 11 октомври в Зала 11 на НДК ще бъдат представени два спектакъла – „Танцувам Мария Калас” на Галина Борисова и „а(е)фектно” на Ива Свещарова. Галина Борисова e едно от утвърдените имена, които имат своята запазена територия в пространството на съвременния танц. В премиерното представление на „Танцувам Мария Калас“ Галина Борисова прави авторски интерпретации на емблематични женски образи, изпълнени от Мария Калас в едни от най-известните опери от 19. век на композитори като Джакомо Росини, Гаетано Доницети, Винченцо Белини.

В „а(е)фектно” на Ива Свещарова участва и Виолета Витанова. Хореографиите на Ива Свещарова се отличават с внимателно организиране на идейния и движенчески материал. Тя работи в областта на театъра, танца и пърформанса и е автор на повече от 10 спектакъла. От 2007 г. е член на Брейн Стор Проджект, който е съорганизатор на фестивала за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”. Виолета Витанова е танцьор и хореограф. Участва в множество български и международни проекти като хореограф и изпълнител. Танцувала е за френския хореограф Brice Leroux- Брюксел/Белгия, работила е с компании като Zevada, Сиер/Швейцария, Derida Dance и др.

На 12 октомври в Зала 11 на НДК от 18:30 часа ще бъде представен „Monocrossing” на „Derida Dance & Central Europe Dance Theater”. Това е мултимедиен танцов пърформанс, в който героите преминават през различни виртуални пространства и предизвикателства. Хореограф и режисьор е Живко Желязков Изпълнителите са в постоянна интеракция с мултимедийната среда, от която произлизат различни траектории на движението, маркиращи пътя до крайната цел.

Също на 12 октомври от 20:30 часа в Зала 11 на НДК Културна фондация „А25” ще представи „Кардиограма”. Това е танцов и визуален пърформанс, в който двамата изпълнители в активно взаимодействие със средата изграждат психеделично пространство на подсъзнателни импулси и съноподобни картини. Режисьор на спектакъла е Мартин Пенев - дигитален художник, който се интересува от взаимодействието между танц, тяло и технологии.

Програмата на “Българският шоукейс” завършва с „Танцови преводи” на балет "Арабеск" на 13 октомври от 20:00 часа в Държавния музикален и балетен център. „Танцови преводи” се състои от три едноактни пиеси на хореографите Морис Кози (САЩ), Боряна Сечанова и Асен Наков. Обединени около темата за общуването, те я интерпретират чрез различни визуално-пластически средства.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
02.10.2013 г. 17:55
Посетено:
1489
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17742-sofia-dance-week-predstavya-nay-dobroto-v-savremenniya-tants-v-balgariya