Празници / фестивали

В Сливен започва Трети международен фестивал на изкуствата "Магията на вятъра"

30 септември - 4 октомври 2013. Театрални постановки, джаз за деца, концерти, изложба плакат

◊ СЪБИТИЕТО

В Сливен започва Трети международен фестивал на изкуствата "Магията на вятъра"

Един от знаците на града под Сините скали – вятърът, ще синтезира за пореден път порива на организаторите (Държавен куклен театър и община Сливен) на Международния фестивал: за креативност в сътворяване магическите светове на „кукленото изкуство”. Ще ги създаде един от културните институти на Сливен, разнасящи славата му по света с нетрадиционните постановки и подходи на екипа (директор – Ефимия Павлова, която се изявява и като „куклена актриса” и режисьор), донесли множество награди от международни конкурси.
             

◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

От 30 септември до 4 октомври т.г. почитателите на съвременните търсения на театъра за деца и възрастни ще се насладят на различни по жанр и вид спектакли. Официалното откриване е предвидено за  30.09.2013 г. - на ларгото, пред Държавния куклен театър. Началото ще бъде последвано и от творческата изява на „New Vision International Group” и катедра „Плакат и визуална комуникация” на Националната художествена академия, които ще представят експозиция под наслов „Магията на плаката”.
               
Почитателите на Чеховата драматургия и театър ще съпреживеят спектакъла за възрастни по негов текст „Никутин”, в салона на Народно читалище „Зора”. Т.н. „чемодан дует” от артисти на  Русия ще представи кукленото шоу за възрастни „Как от нищо да направиш всичко”, в салона на ДКТ. В по-късните часове могат да бъдат видени на нощното небе преображенията на огъня в ръцете на повелителите на това изкуство - в „огнено шоу”.
             
Вторият ден предоставя възможности на гостуващи трупи от чужбина да представят изкуството си пред жителите и гостите на Сливен. Към зрителите от всички възрасти е ориентиран спектакълът на ДКТ във Враца под наслов „Малки вълшебници”. Прави впечатление стремежът на организаторите да включат в програмата спектакли, ориентирани за деца от всички възрастови групи. В салона на Народно читалище „Зора” ще се изявяват актьорите от Лвовския академичен областен куклен театър (Украйна), в детската постановка “Снежните човеци и слънцето” (над 3 г.). „Театър за един” (Куклени творби „Юки”, Япония) е спектакълът за деца до 10 г. 
             
Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще приюти в залите си творците на постановката „Ще посоли земята” („Малко Театро”, Унгария), ориентирана към зрителите над 16 г. възраст. Студентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” ще разсмеят малките ценители на кукленото шоу (над 6 г.) със спектакъла „Усмивки от старите ленти”, който те ще видят в салона на ДКТ.
          
Третият международен фестивал „Магията на вятъра” ще завърши на ларгото, пред културния институт, с впечатляващи изпълнения на „Джаз за деца”, поднесени от Венцислав Благоев и участници в Клуба за рок и поп-изпълнители „Ритъм” към Обединения детски комплекс в града под Сините камъни.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
29.09.2013 г. 00:57
Етикети:
концертиджаз за децатеатрални постановкиСливенМагията на вятъра
изложба плакат
Трети международен фестивал на изкуствата
Посетено:
1382
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17713-v-sliven-zapochva-treti-mezhdunaroden-festival-na-izkustvata-magiyata-na-vyatara