Празници / фестивали

100 години Съюз на българските писатели

Предстоящи събития

100 години Съюз на българските писатели


◊ ПРОГРАМАТА

Чрез поредица от културни събития Съюзът на българските писатели ще отбележи своя 100-годишен юбилей.

• На 22 септември 2013 г., неделя, от 19 ч. в Народния театър  „Иван Вазов“ ще се състои тържествено събрание концерт - ще звучат стихове на български класици.


• На 23 септември в 10.00 ч. ще бъде даден стартът на Десетата световна писателска среща, София - 2013. Събитието ще се състои в НДК, зала 7.

Темата, по която ще дебатират около 50 чуждестранни писатели и десетки техни български колеги, се обединява под надслов: "Силата и слабостта на думите в бъдещия свят".

Конференцията ще продължи и на 24 септември с дискусии, доклади и литературни четения. Ще бъдат представени два тома "История на Съюза на българските писатели".


• По същото време, на 23 септември вечерта, в галерия-книжарница "София-прес" се открива Юбилейна изложба  „100 години Съюз на българските писатели". В нея са включени снимки и ръкописи на бележити наши творци през последните 100 години.

Посетителите ще могат да видят документални свидетелства за живота и творчеството на почетния председател на съюза при основаването му - Иван Вазов, на Петко Р. Славейков, на творците от  кръга „Мисъл” (д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Петко Тодоров). В изложбата намират достойно място още Алеко Константинов, Тодор Влайков, писателите и поетите от литературните кръгове „Хиперион”, „Стрелец” и „Златорог”. Експозицията показва също оригинални плакати за литературни четения от 30-те години на ХХ в., както и портретите на всичките 25 председатели на СБП.

Изложбата е дело на литературния историк Румяна Пенчева – ръководител на „Фондове и литературно наследство” при Националния литературен музей, и на художника Ивелина Велинова.



 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
21.09.2013 г. 14:21
Етикети:
Посетено:
2605
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17648-100-godini-sayuz-na-balgarskite-pisateli