Празници / фестивали

Творци от София, Бургас и Хасково гостуват в Дома на художниците в Пловдив

5 изложби и 2 уъркшопа показва артсалонът на панаира в Нощта на галериите

Творци от София, Бургас и Хасково гостуват в Дома на художниците в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Пет изложби и два уъркшопа ще изпълнят Дома на художниците на 21 септември 2013 година. Артсалонът, създаден и поддържан от Международен панаир Пловдив, е включен в програмата „Култура и клуб“ на деветото издание на Нощта на музеите и галериите, организирана от фондация „Отворени изкуства“.
   
В залите на Дома на художниците ще гостуват не само творци от Пловдив, а и от София, Бургас и Хасково. Експозициите включват живопис, дизайн и сценография, иконопис, шаржове и карикатури, фотография и приложно изкуство. 
   
Основната концепция на проявите е да представят млади автори да се даде възможност за тяхната изява, наред с утвърдени имена. Проектът се реализира съвместно с школата по изобразително изкуство на ателие-галерия „S-Hombre” и читалище „Димитър Благоев“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и специалност „Църковна живопис“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.
   

◊ В ПРОГРАМАТА

Учениците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства демонстрират новаторския поглед на младото поколение към графичния дизайн, дизайна на облеклото и сценографията в изложбата „Пространство и визия“. Студентите от специалност „Църковна живопис“ в АМТИИ съчетават в творбите си духа на традициите и тяхното съвременно възприемане.

Изложбата „Вдъхновение ІІІ“ събира творци на възраст от 6 до 18 години, участници в курса по изобразително изкуство на ателие-галерия „S-Hombre” и читалище „Димитър Благоев“. Тя се организира за трети път след големия успех на първото издание  през 2011 година.
   
Хората от нашето съвремие са герои на две експозиции с портрети – колекцията от черно-бели снимки „Лицата на града“ на фоторепортера  Панайот Панайотов от Хасково и остроумните  шаржове на  столичния карикатурист Чавдар Николов, събрани в „Отвъд портрета“. Сближава ги стремежът да уловят духа на днешния ден и неговите персонаж. Интересна е  съпоставката между различните похвати за създаване на портрета – документалността на фотографията и хумора на шаржирането.
   
Един от акцентите в програмата на Дома на художниците  е приложното изкуство и неговото присъствие в бита. Публиката ще види на живо как се правят аксесоари за дома, а желаещите могат да изпробват уменията си. Разделът включва два уъркшопа: „Изкуството на детайла“ - украса на предмети с апликации, и „Прозрачни багри“ - рисуване върху стъкло. В първия тайните на декупажа ще разкрие Венета Йорданова, известна със своите демонстрации в рамките на различни изложения. Водеща на втория уъркшоп е Людмила Кутиева от Бургас, член на Националната занаятчийска камара и  директор на културния център „Морско казино“ в Бургас. 
   
С проекта, подготвен за Нощта на музеите и галериите 2013, Домът на художниците прави по-силно представяне в сравнение с миналата година, когато участва в артфестивала с 4 изложби и един уъркшоп. Сега  жанровото разнообразие е по-голямо,  а авторите - повече.
   
Експозициите ще бъдат открити в 19 часа на 21 септември и ще може да се видят до 12 октомври.


Автор:
Дом на художниците, Пловдив
Публикация:
19.09.2013 г. 16:29
Посетено:
1420
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17640-tvortsi-ot-sofiya-burgas-i-haskovo-gostuvat-v-doma-na-hudozhnitsite-v-plovdiv