Празници / фестивали

Откриване на София Фото Фест във Vivacom Art Hall

Колективна изложба „Световна документална фотография“

Откриване на София Фото Фест във Vivacom Art Hall


◊ СЪБИТИЕТО

До края на годината VIVACOM представя серия от силни фотографски изложби с фокус върху големи чуждестранни звезди и български артисти. Първото фотографско събитие е пилотното издание на София Фото Фест, което стартира в Телефонната палата в Деня на София, 17 септември.

В продължение на седмица фестивалът ще превърне VIVACOM Art Hall в главен център за срещи, лекции и представяния на автори, включени в програмата му, а акцент ще бъде колективната изложба на световно известните фотографи Ken Schels, Ed Keating, Stephen Dupont, Ken Light, Arjen Zwart, Michael Ackermann, Jeffrey Wolin, Jeremy Sutton Hibbert, Hai Zhang, както и изложбата на чеха Аntonin Kratochvil, куриранa от Джейсън Ешкенази.

• Колективната изложба „Световна документална фотография“ може да бъде видяна във VIVACOM Art Hall от 17 до 28 септември. Официалното откриване е на 17 септември от 18:00 часа.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

София Фото Фест е първото издание на фестивал за фотография и се организира от Фондация БГ Прес Фото, с подкрепата на VIVACOM и Община София. Акцентът на фестивала е върху репортажната и документална фотография и затова ключовата изложба в програмата му представя световно доказани имена в този жанр в залата на VIVACOM Art Hall. Едно от най-интересните сред тях е това на Ken Schels, чиито творби са излагани в най-престижни галерии и музеи, наред с Метрополитън, Бруклинския музей и Художествения институт в Чикаго. Друг от десетте автора в изложбата е Ed Keating - фотограф на New York Times и лауреат на редица награди, сред които “Пулицър” за 2002 г. за кадрите му, документирали терористичния атентат на 11 септември.

На 18 септември, отново във VIVACOM Art Hall, ще се състои лекция на тема “Биенале на фотографията Фодар”, представена от Антоан Божинов, а самата изложба ще бъде открита на 23 септември от 18:00 часа в Арт галерия в НДК.

Други изложби, заслужаващи специално внимание, са: „Българска документална фотография - съвременни автори” в арт център Фотосинтезис, „Разпиляната България” – снимки, събирани от битаците и антикварните магазини от края на 19. и началото на 20. век, както и самостоятелна изложба на първия изявен български концептуалист Ивайло Стоянов.

Фестивалът включва още много уъркшопи, лекции и семинари с участието на Звездан Манчич, Иво Хаджимишев, Георги Лозанов, Петър Делийски и др., както и представяне на най-доброто от националните конкурси за фотожурналистика в България, Чехия и Сърбия.

Колективната изложба „Световна документална фотография“ може да бъде видяна във VIVACOM Art Hall от 17 до 28 септември. Официалното откриване е на 17 септември от 18:00 часа.

Програмата на фестивала във VIVACOM Art Hall следете във Facebook.




Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
16.09.2013 г. 15:40
Етикети:
изложбисеминарилекцииуъркшопифотографияVivacom Art Hall
София Фото Фест
Колективна изложба Световна документална фотография
Посетено:
1908
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17616-otkrivane-na-sofiya-foto-fest-vav-vivacom-art-hall