Празници / фестивали

Oфициално откриване и културна програма на "Алея на книгата"

17-22 септември 2013, София, площад „Света Неделя”

Oфициално откриване и културна програма на "Алея на книгата"


◊ СЪБИТИЕТО

На 17.09 (вторник) от 17:00 часа кметът на София – г-жа Йорданка Фандъкова ще сложи официално начало на „Алея на книгата”. Музикантите от Брас Бенд София ще се погрижат за настроението на най-нетърпеливите посетители на книжния празник, който ще продължи цяла седмица.

Курс по творческо писане, куклено шоу с любими книжни герои, концерти, представления за деца с въображение, предпремиерни четения, викторини и много други изненади ще предложи за публиката културната сцена на алеята. Не пропускайте да се срещнете и с любимите си съвременни български автори, да надникнете в новия брой на списанието за литература и да се включите в шеметното приключение на книгите-игри.

„Алея на книгата” Ви очаква в седмицата 17-22 септември на площад „Света Неделя”. Събитието ще протече под мотото: „Оставка на скуката! Протест срещу нечетенето!”. Ексклузивен гид за медиите от мястото на събитието ще бъде Георги Вълков, известен сред онлайн-публиката си като Книжен Жор.


„Алея на книгата“ в София се организира от Асоциация „Българска книга” с подкрепата на Столична община.
Медийни партньори: „Аз чета“, Книголандия, БНР, BTV радио, Jazz FM, Classic FM, NJoy, Melody


◊ ПРОГРАМАТА

17 септември (вторник)

. 17:00
• Официално откриване на „Алея на книгата“ от кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова
С участието на Брас бенд „София“

. 18:00
• Курс по творческо писане с водещи лектори:
Калин Терзийски, Иво Сиромахов, Ваня Щерева, Радослав Парушев, Емил Андреев

Курсът по творческо писане няма да направи тези, които го завършат успешно, писатели. Но ще ги запознае с утвърдени писатели. Които ще им разкажат за своя път и за своя поглед върху нещата от литературата. И живота.

Курсът по творческо писане ще бъде поредица от срещи между хора с близки или далечни представи за писането и думите. Целта му не е да уеднакви представите. А да ги изчисти и да ги направи осъзнати. Когато се вгледаш наистина много внимателно в своите представи за нещата, те стават прозрачно ясни. Но за целта трябва мислене. И среда за това мислене. И още по-добре – помощник при това мислене. Курсът ще бъде тази среда, водещият ще бъде този помощник.
Представя издателство „Сиела“

. 19:00
• Представяне на „Апарат“ от Васил Георгиев

“Апарат” е роман, който едновременно осмисля и обезсмисля консуматорското битие. Това е книга за началото на края на света, който ни очаква, ако продължаваме да живеем по този начин. “Апарат” също така е и роман за осъзнаването на българския преход и на световния пазар като мними постижения, резултат от погрешното разбиране на свободата. “Апарат” e портрет за човешката личност като апарат за ефективност, апарат, който не можем да контролираме и който функционира независимо от нас.
Представя издателство „Сиела“


18 септември (сряда)

. 10:00
• Голямо куклено шоу с вълшебните герои от книжките РОР! – куклите Лили и Уили.

Издателство „Просвета” представя английската система РОР 2 с голямо куклено шоу с приказните герои Лили и Уили. Те ще Ви покажат вълшебната книжка, ще Ви подарят истински  празник! Заповядайте! Заедно да играем, да се забавляваме, да пеем, да станем приятели!! Заповядайте при нас!!!
Представя издателство „Просвета“

. 16:00
• Представяне на „“ от Христо Христов

Истината за кражбата на Паисиевата история от държавна сигурност в „Зограф”. От основателя на независимия сайт desebg.com и носителя на всички престижни награди за разследваща журналистика в България. Сензационно разкритие от архива на Държавна сигурност за една от най-продължително подготвяните операции на ДС с кодово име, което е показателно – „МАРАТОН“ – за кражбата на оригинала на „История славянобългарска“ от манастира „Св. Георги Зограф“ в Света гора. Двайсет години след изплуването на скандала, пъзелът на една от най-големите загадки от близкото минало е нареден.
Представя издателство „Сиела“

. 17:30
• За първи път в София Силвия Чолева чете от новия си сборник с разкази "Гошко"

Къде започва един разказ, една история? Дали на мястото, където сега сме, място, което няма нищо общо със случилото се? Или започва там, където сме били тогава, когато това е станало? И къде свършва? Там, където е краят й? Или отзвучава след него, ехо, което няма край? Или краят на разказа не е в края му, а в неговото несвършване? В излиняването на историята, в умората на героите, в тяхното безразличие? Дали ако се върнем там днес, ако сме се връщали и се връщаме от време на време, станалото ще е все още непомръкнало, все така отчетливо, с такава сила на усещанията, както тогава? И този, който разказва, ведно с този, на когото разказва еднакво ще възприемат тази история? Ако не, тогава каква е историята? Какво си мислим, че разказваме и какво се чува от нашия разказ?
Силвия Чолева е поет и литературен журналист. Води предаване за култура по БНР.
Представя издателство „Жанет 45“

. 19:00
• Представяне на „
Какво се случва с любовта? Капаните на нашите убеждения“ от Стела Даскалова

"Докато чета имам навика да подчертавам важното. Дадох си сметка, че трябва да подчертая почти цялата книга на Стела, защото е синтезирала в най-достъпната форма най-важните истини за обичането, смисъла и здравето ни. Намирам тази книга за особено важна за българския читател именно в този момент от историята ни, когато сме в етап на качествена промяна на ценностната ни система и израстване. Наистина! И на любов, читателю!”
Мадлен Алгафари
Представя издателство „Сиела“


19 септември (четвъртък)

. 17:00
• Представяне на „
Руският съсед“ от Михаил Вешим

Както в “Английският съсед”, и тук действието се развива в едно българско село, където обитателите са хем обикновени, хем странни... всички са единни, че не в труда, а в далаверата е формулата на успеха. Един ден в Ново Плодородно пристига чужденец – Виталий Баранов. Не за да си купи къща, а цялото село... и да го управлява – с твърда ръка и с „мягкий знак“. Ще се събуди ли гражданското общество в заспалото село?
Представя издателство „Сиела“

. 18:00
• Премиера на третия брой на списанието за нова литература Granta: Революции
Представя издателство „Жанет 45“

. 19:00
• В света на книгите-игри. Представяне на "Призвание герой" и Книга игра за Цар Калоян

"Призвание герой" (автори: Ал Торо, Сикамор Брайт, П. Вейл, Н. Келдън): Читателю, очакват те три приключения, в които няма да си страничен наблюдател, а ще трябва със своята съобразителност самият ти да преминеш през всички опасности, които съдбата е приготвила за теб. Само от твоите решения зависи дали ще се справиш успешно със задачите или ще намериш гибелта си!

Книга игра за Цар Калоян (Автор Георги Караджов) е стратегическа книга-игра, каквато досега не е имало: от византийски заложник до водач на страховити армии, читателят трябва да реши задачите, поставени пред Калоян. Оцелей в константинополските потайности! Надвий заговорниците в Търново! Разбий враговете си в поредица сражения!
И, ако можеш... направи повече!
Представя издателство „БГ книга“


20 септември (петък)

. 17:00
• Представяне на „
Сестри Палавееви в бурята на историята“ от Алек Попов

Първият партизански роман, написан след края на комунизма!

Новият роман на Алек Попов „Сестри Палавееви“ ни пренася в бурята на 40-те години на миналия век и работи смело с историческите митове отвъд идеологическите щампи. История за битки, предателства, смърт и  оцеляване, изпълнена с абсурдни и трагикомични ситуации.

Втората световна война е в разгара си, България се раздира от остри граждански конфликти. Две момичета от заможна софийска фамилия, близначките Кара и Яра, избягват от дома си, за да се присъединят към партизанското движение.

История за битки, предателства, смърт и оцеляване, изпълнена с абсурдни и трагикомични ситуации. Стремежът към промяна угасва в сянката на настъпващия тоталитаризъм. Студената война заварва близначките от двете страни на желязната завеса.
Представя издателство „Сиела“

. 18:00
• Издателство "Маре" ще се погрижи за доброто настроение на "Алея на книгата" с представяне на концерт на млади изпълнители от Студио "Музика" - София с ръководител Роси Йорданова

„Студио Музика” дава възможност на млади таланти да намерят своя музикален път, като представят България на различни международни форуми. Малките певци на студиото са лауреати на конкурси за поп пеене в повече от 6 държави. Репертоарът им включва български и чуждестранни популярни песни.
Представя издателство „Маре“

. 18:30
• Людмила Филипова ще се срещне с читатели на щанда на издателство „Сиела“ - шатра № 4

. 19:00
• Представяне на романа "
Невероятните приключения на Уинки Марлюнки. Книга за татковци" и концерт на група "Тролите"

„Невероятните приключения на Унки Марлюнки” е дебютен за Иван Раденков роман. Заедно с книгата за татковци читателите ще имат възможност да се запознаят с неговите „мистификациозни” хрумки, оригинално поднесените за деца отпределения на думи като „словосъчетания” и „абсурди” и свежия подход към развитието на сюжета.Приключенията на едно дете и баща му в един красив, романтичен и не чак толкова измислен свят ни припомнят изконните ценности, заради които си струва да живеем. Мистериозно изчезнали ученици, дошло от бъдещето момченце, зараждаща се любов, отдавна забравени легенди, които оживяват, джуджета, тайни пещери, скални манастири, пътуване с балони пълни с хелии, загадъчни плазмени телевизори и какво ли още не се завъртат в приказната вихрушка на шарения роман за деца и техните татковци.
Представя издателство „БГ книга“


21 септември (събота)

. 11:30
• Представление за деца с въображение!
Игри от Клевър Бук

. 12:00
• ИК "Анубис" представя своя автор Боби Мирчев, който ще изпее и изсвири най-новите си песни.

Автор на над 500 текста на песни, музика и сценарии в детския и забавен жанр, на детската книжка "Тръгва детският влак" и стиховете  за най-малките по музика на Борис Карадимчев в компактдиска "Бръмбо и приятели".
Представя издателство „Анубис“

. 12:45
• Издателство "ГРАФИКС АРТ" Ви кани да се запознаете с поредицата "3D kартонени модели за сглобяване" и нейните автори.

Изберете и направете модел на любимото си  животно - Панда, Акула, Риба Клоун, Делфин, Костенурка, Пингвин, Косатка, страховитите динозври Т-Рекс, Спинозавър, Трицератопс, Стегозавър или симпатичния дългошиест Брахиозавър. ТУК и СЕГА! Сглобявайте, оцветявайте, решавайте кръстословици заедно с нас и се забавлявайте! Очакваме Ви!
Представя издателство „Графикс Арт“

. 14:00
• Представяне на "В очакване на утре" от Стела Илиева

„В очакване на утре“ е приятно и динамично четиво, наситено с оригиналност на сюжетите, невероятно чувство за хумор и в същото време дълбоко емоционално. Книгата съдържа три новели.
В „Перигей“ ще видите света  на младите хора, умело пресъздаден до степен, в която ще бъдете част от сюжета.

Ще се върнете назад във времето, в патриархалния бит на българското село с новелата „След изгрев слънце“, за да погледнете света през очите на любовта.

Ще изтръпнете от спиращите дъха неочаквани обрати „В очакване на утре“, където до последната страница няма да знаете какво Ви очаква.

. 15:00
• Представяне на "Пакостите на малкия Тин" от Ваная Тайя

„Пакостите на малкия Тин” е книга само за палави деца и техните родители, които не се съмнявам, че в детството си са били също толкова палави! Защото в нея се разказва за малък пакостник на име Тин, който е на пет години и има Тинска прическа. С него никога не е скучно! Тин може сам да боядиса косата си в червено, да лови риба с пръста си вместо въдица, или да пръска с воден пистолет по сгорещени лели в магазин за обувки.
Представя издателство „БГ книга“

. 16:00
• „Издателство Прес” и детска вокална група „Смехоранчета” ви канят на весело пътешествие в света на книгите, песните и забавленията.

Ще ви разкажем за нашите книжки, ще ви попеем весели песнички. Ще участвате в конкурси и ще спечелите награди! Очакваме ви!
Представя издателство „Прес“

. 18:00
• Представление за деца с въображение!
Игри от Клевър Бук

. 19:00
• Представяне на „
Кучета под индиго“ от Чавдар Ценов

… роман за съвремието и за близкото миналото (номинации за „Хеликон“ и „13 века България“) – „... Отворена книга на въпросите, благодарение на която може да познаем себе си...“ (М. Новков).
Читатели ще насъскват „Кучета под индиго“ срещу нечетенето...
Представя издателство „Рива“


22 септември (неделя)

. 10:45
• Предпремиерно четене на откъси от романа "
Имаго" от Радостина А. Ангелова ("Виенски апартамент", 2012).

Дори да не сте чели "Виенски апартамент", не пропускайте първата среща с "Имаго". Красив и чувствен роман за изборът и полетите.
Представя издателство „Жанет 45“

. 11:30
• Представление за деца с въображение!
Игри от Клевър Бук

. 12:30
• Викторина по случай 22 септември - Деня на Независимостта, Съединението на България, Деня на София

Какво знаем и какво не знаем за хубавите български празници през септември? Издателство „Просвета” Ви кани да се забавляваме заедно с викторина за Съединението на България, Деня на София и Деня на Независимостта. Очакват Ви награди!
Представя издателство „Просвета“

. 14:00
• Представление за деца с въображение!
Игри от Клевър Бук


Автор:
Асоциация "Българска книга"
Публикация:
13.09.2013 г. 20:54
Посетено:
1698
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17600-ofitsialno-otkrivane-i-kulturna-programa-na-aleya-na-knigata