Празници / фестивали

Дни на чешката култура в Бургас

Staropramen фест, 20.-22.09.2013

Дни на чешката култура в Бургас


◊ СЪБИТИЕТО

От 20 до 22 септември 2013 в Бургас ще се проведат Дните на чешката култура, организирани от Чешкия център в София и Пражка бира No1 в света Staropramen. Уикендът ще премине под знака на съвременното чешко изкуство, като, разбира се, по традиция кехлибарената напитка ще бъде неизменна част от програмата на фестивала.

Тридневната програма на фестивала ще включва изпълнения на две чешки групи, DJ, театрална постановка, четирисериен филм за наследството на чешките архитекти в България, театрално шествие и цирково представление. Около сцена Охлюва в Морската градина на Бургас ще бъдат разположени специални Staropramen барове, където всички посетители ще могат да се усетят Духа на Прага и да разгледат експозиция за историята на пивоварната традиция в чешката столица. За радост на гостите е подготвено и състезание с награда – уикенд за двама в Прага.


◊ В ПРОГРАМАТА

Разнообразната програма на Staropramen фест предлага по нещо за всеки вкус. Събитието ще бъде открито на 20 септември в 17:00 часа в Морското казино, където Алжбета Юнгрова ще представи своята фотографска изложба „Деца“.

Чешките дни в Бургас ще предложат на гостите и жителите на града едно наистина необичайно и зрелищно изживяване. На границата между театъра, уличното изкуство и цирка се движи творчеството на формация V.O.S.A. Theatre, които ще се срещнат с бургаската публика два пъти. В събота ще преминат с театрално шествие из центъра на града, а в неделя ще закрият фестивала с представлението „Високи сънища“ в Морската градина.

В музикалната програма на събитието ще вземе участие една от най-големите надежди на чешката инди-рок сцена – група Please The Trees. Музикантите и този път няма да изневерят на името и традициите си и ще засадят дърво в бургаската Морска градина. Народни ритми типични за балканските, унгарските, румънските и словашките роми, както и творби в стил синти джаз и класически чардаш, типични за ромите от Централна Европа, очакват публиката на група „Бахтале Апса“, ръководена от незрящия музикант и певец от ромски произход Марио Бихари. За приповдигнатото настроение в следобедните часове на почивните дни ще отговаря DJ Gadjo.

По време на Чешките дни бургаската публика ще може да посети и театралния спектакъл „Аудиенция“ от Вацлав Хавел, представен от актьорите Николай Гундеров и Филип Трифонов.

В петък и събота в зала „Петя Дубарова” почитателите на документалното кино ще могат да гледат четирисерийния филм „Забележителни следи“, който е сниман през 2012 година в България. Филмът проследява делото на знаменити чешки архитекти в България и е продължение на успешната поредица „Забележителни градове“, разказваща за творчеството на чешките архитекти в тяхната родина. Сериите са подходящи както за специалисти в областта на архитектурата, така и за широката аудитория.


. Повече информация ще намерите на страницата на Чешкия център, както и на страниците на нашите медийни партньори.
http://sofia.czechcentres.cz/
http://vijburgas.com/article.php?id=218


Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
14.09.2013 г. 15:03
Етикети:
ЧехияфестивалпразнициЧешки център
Staropramen фест
Дни на чешката култура в Бургас
Посетено:
1400
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17598-dni-na-cheshkata-kultura-v-burgas