Празници / фестивали

"Без граници" 2013

Четвърто издание на арт форума

"Без граници" 2013
Художниците-пленеристи "Без Граници", © 2013 Scenderman


◊ СЪБИТИЕТО

На 8 септември започна международният арт форум „Без Граници“ в курортен комплекс Албена. Тази година е четвъртото издание на събитието. Първите пристигнали участници са художниците-пленеристи и фотографи, сред тях са: Николай Русев (България), Милен Маринов (България), Марина Варенцова-Русева (Русия), Луиза Кала (Румъния), Алба Ескайо (Испания), Мария Койчева (България), Кеико Хошино (Япония), Константин Костов (Хърватия), Златко Кръстевски (Македония), Явор Григоров (България), Венцислав Марков (България), Стефан Парисов (България), Румяна Тенева (България) и др.

В понеделник се проведе кратък уъркшоп, където художниците се запознаха с авангардни иновативни арт технологии. Материалите за рисуване са осигурени от фирма „Лорка“, партньор на Без Граници. На 12 септември от 17:00 ч. ще се открие изложбата на  пленеристите в Хотел „Президент“ в гр. Мангалия – Румъния, а на 14 септеври от 18:30 ще е втората им изложба в курортен комплекс Албена – ресторант на открито “Поко Локо“


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Арт форумът „Без Граници“ е продукция на Стопанска Камара - Варна с партньорството на Курортен комплекс "Албена", арт мрежа Скендерман и Галерия „Луиза Кала“ – Румъния. По време на „Без Граници“ 2013 се очакват 118 участници от рекорден брой държави спрямо старите издания на форума: общо 30, от Европа и света. Музикалният етно/фолк фестивал в рамките на форума ще се проведе на 13, 14 и 15 септември в Курортен комплекс „Албена“ на сцената на ресторант на открито „Поко Локо“. Концертите започват всеки ден от 19:30 часа, а входът е свободен. 

Основното събитие в рамките на „Без Граници“ традиционно е конференцията за културна политика и арт мениджмънт, включваща участие на фестивални организатори, специалисти, менажери и артисти. Тя ще се проведе от 13 до 15 септември в конферентната зала на хотел „Фламинго Гранд“. Между основните теми ще бъдат: междукултурния диалог, работа в арт мрежа, технологични проблеми в етно/фолк сферата, новите европейски културни програми за финансиране и др. "Без Граници" ще има и представяне на събитието на най-голямото музикално изложение в България - Мюзик Про което се провежда в Интер Експо Център - София.

Арт форумът "Без Граници" е един от водещите български Етно/уърлдмюзик събития, носещ европейската ценностна система и насърчаваш взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб, да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм.


◊ ПРОГРАМА

13.09.2013 г.

1. Трания (Малта) - етноджаз
2. Групата на Валери Димчев (България) традиционна музика и артфолк
3. Менталис Маялис (Унгария) модерно етно
4. Амбиент Фолклор (България) - етно ембиент
5. Тролфолк (Финландия) - етнорок, фолкпънк

14.09.2013 г.

1. Латиф Болат (САЩ/Търция) - етно/суфи
2. Ире (Франция/България) - фолкблус от "Земите на Орфей"
3. Кайно Йесно Слонце (България) - етно ембиент
4. Плантек (Франция/Бретон) - келтска музика, етно, електроника

15.09.2013 г.

1. Гласът на струните (Швеция/Словения) традиционен/съвременен фолклор
2. Квартет Елика, Соло и Рафаел (Швеция/Сенегал/Мексико) - етно/уърлдмюзик
3. Фабула Раса (Унгария) - етно, клецмер, джипси, уърлдмюзик
4. Марга Музика (Литва) етно/фолк 
Автор: Ясен Казанджиев, арт мрежа Скендерман
11.09.2013 г. 12:34
Посетено: 938
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17572-bez-granitsi-2013