Празници / фестивали

Фестивал "Въздухария" прелита от Сопот към града на войводите - Калофер!

Въздухария 2013 г. - фестивал на свободния полет

Фестивал "Въздухария" прелита от Сопот към града на войводите - Калофер!


◊ НОВОТО

Здравейте, въздухарски приятели, партньори и съмишленици!

Искаме да ви информираме, че:
Организаторите на „Въздухария“ 2013 клуб „Лети независим”, взеха решение за промяна на местоположението на тазгодишното издание на фестивала!

Фестивал „Въздухария“ прелита от Сопот към града на войводите - Калофер!

„Въздухария“, воден от възгледите си за свобода, полита към нови простори и ще се приземи в местността „Паниците”.

Единственият по рода си на Балканите фестивал на свободния полет си поставя за цел да покаже на своите посетители възможностите за активен и природосъобразен начин на живот. В духа на летенето, фестивалът не се обвързва с определено място, а идеята за свобода го носи на крилете си към нови прекрасни места из България!

Със съдействието на Община Карлово и местната управа на гр. Калофер третото поредно издание на „Въздухария“  ще се случи в местността „Паниците”, край града на войводите Калофер и ще ни отведе по-близо до природата ни, по-близо до българските традиции и българската история.

Щом „звезди обсипят свода небесен” от етно джем сцената на „Въздухария”, Балканът ще запее с българските групи: Kayno Yesno Solnce, GhostNote, Da Seed, Зора, Синият заек, фолклорен танцов ансамбъл “Незабравка” от гр. Сопот.

Повече информация за новото местоположение:
 
Калофер е разположен в подножието на южните склонове на Стара планина. Намира се само на 17 км от Карлово, на 22 км от Сопот, на 56 км от Пловдив, на 222 км от Бургас, на 300 км от Варна и на 164 км от столицата София.

Местността "Паниците" се намира на 4 километра северно от град Калофер по протежението на река Тунджа. Интересното й име произлиза от специфичните издълбани, подобно на паници, форми в камъните на реката. "Паниците" е изходната точка към водопада Райското пръскало, връх Ботев, резервата „Джендема“ и още много интересни маршрути.


◊ В ПРОГРАМАТА

Въздухария 2013 г. - фестивал на свободния полет
Местността "Паниците", град Калофер
5-8 септември 2013 г.

От 5 до 8 септември 2013 г. вятърът ще довее единствения по рода си безплатен фестивал за безмоторното летене на Балканите. 

"Въздухария" е празник на всички хвъркати хора, които обичат природата и живота в хармония със света около тях. И усмивка в очите на полетелите за първи път. (На миналогодишното издание на фестивала 360 души се издигнаха за първи път в тандемен полет).
  
Тази година ще летим още повече с небесното шоу на световноизвестните акро пилоти Жил Шнайдер (Gill Schneider), Джим Нугарол (Jim Nougarolles), Максим Широн (Maxime Chiron) и Сабрина Тиелен (Sabrina Thielen)  членове на APPI (Асоциация на парапланеристите пилоти и инструктори) от Франция, Непал, Швейцария и Македония, част от програмата на проекта FLYMORE.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорство и експертна помощ.


За първи път тази година в учебната зона ще предоставим възможност на всеки посетител на фестивала да направи първи стъпки в летенето с безплатно тестване на сбруи и вдигане на крила във въздуха, ground handling под ръководството на опитен инструктор.
 
И още:
• карнавал във въздуха - полети с парапланер с костюми;
• издигане на въздушен балон с кош и бънджи скокове от балон - Клуб Адреналин;
• тандемни полети;

Отворени дискусии по парапланеризъм - аеродинамика, метеорология и техника на пилотиране; организирана от основателите на един от първите клубове в България с Клуб „Лети Независим” a.k.a “Sky camp”

Със специалното участие на експерта майстор инструктор по парапланеризъм Матю Абрард (Mathieu Abrard), който ще представи системата за обучение на международна организация за парапланеризъм, призната в целия свят – APPI, и лицензът, издаван от APPI , който сертифицира всички нива по парапланеризъм според високите стандарти на FAI (Международна федерация за въздушни спортове) и всички международни федерации по парапланеризъм.  

През деня да творим и споделяме заедно ще ни вдъхновяват творческите работилници на:
. цирк Кумбо за балони, въздушна акробатика и жонглиране.
. разказите за пътешествия и полезни съвети за планината от Клуб на пътешественика,
. арт и графити зона от творчески кът ММУУЗзАА в партньорство с 140 Ideas - one for all ideas
. дръмсиркъл и контактна импровизация
. работилници за хартиени самолетчета
. авиомоделизъм
. хвърчила за малки и големи
. оригами
. работилница за ръчно рисувано стъкло Zeлена
. работилница за плетене на една кука със Златуша Круша
. обучение по Тай масаж с Доротея
. работилница за плетене с д-р РА
. работилница за играчки от естетвени материали с Невена Тодорова
. кът за ръчно изработени бижута

Организатор на Въздухария 2013 е Клуб по парапланеризъм - "Лети независим" aka Sky Camp paragliding  (www.sky-camp.com)

Участието на акродемонстранти и гостуването на майстор инструктор от APPI са част от проекта FLYMORE. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорство и експертна помощ.

Официални партньори: Община Калофер, Клуб Скай Номад, Планинска Спасителна служба, APPI

Медийни партньори:
Хоби ТВ, БНР, Дарик радио, Дневник, e-vestnik.bg, Списание 8, Списание 360, Dir.bg, koncerti.bg, festivals.bg, peika.bg, радио Реакция, timeart.bg


Автор:
Организаторите
Публикация:
30.08.2013 г. 22:12
Етикети:
фотоконкурсКалоферфестивал
безмоторно летене
парапланеризъм
Въздухария 2013
Посетено:
1693
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17524-festival-vazduhariya-prelita-ot-sopot-kam-grada-na-voyvodite-kalofer