Празници / фестивали

5 години artnewscafe

За своята пета годишнина artnewscafe кани своите приятели на стрийт парти с DJ Константин Тимошенко

5 години artnewscafe


◊ СЪБИТИЕТО

5 години artnewscafe

7 септември 2013
20:00-23:00 часа

ул. "Отец Паисий" 38, Пловдив

Стрийт парти с DJ Константин Тимошенко


Прeди пет години през септември 2008 година в Пловдив отвори врати artnewscafe. Създатели на кафето са Катрин и Веселина Сариеви от Галерия Сариев. От самото си начало artnewscafe си постави за цел да бъде и да се запази “малко градско място с напитки, арт информация и живи случки, място, което да събира, да дава смисъл и теми”.

Artnewscafe дължи своята разпознаваемост и архитектурното решение на MMXX architects – Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев, както и на логото си, което е подарък от художника Недко Солаков.


◊ МАЛКО ИСТОРИЯ

С основаването си artnewscafe стартира издаването на месечен бюлетин за изкуство artnewscafe bulletin, който се списва от изкуствоведа Светла Петкова. През септември 2013 година със своята петгодишнина artnewscafe ще отпразнува и 60-ти брой на бюлетина. Днес бюлетина се разпространява чрез мобилното си приложение в AppStore и Google Play.

Кафето етаблира свои инициативи и формати на събития, които поддържа през годините, като Буркан парти, Приятели зад бара, Битак парти, Класически сутрини, Scandinavian party, Water Wars.

Инициативите на artnewscafe имат ангажираност към социални, урбанистични и граждански теми. Такива са групата събития “Да спасим Кино Космос” през 2011 и серията дискусии и презентации “Беседка за града” през 2013, реализирана със Студио 8 ½ и Фондация "Отворени изкуства".

Artnewscafe става популярно през годините и с улицата, на която се намира. Разположено е на ул. "Отец Паисисй" в Пловдив, където под мотото “Успоредната градска култура” четири поредни години се организира Фестивал “Улица Отец Паисий” като, разбира се, artnewscafe е традиционна локация.

Сред aртистичните проекти, на които artnewscafe е било инициатор, са изложбата "ТПК Хемус" на фотографа и събирач на соцпредмети Никола Михов, съвместната изложба ВРЕМЕ МЯСТО на Светлана Мирчева и Кадер Музачи, на Габриела Александрова, пърформънса “Приключенията на господин Руж в Дивия Див Изток” на Воин де Воин, презентацията на проектите ART-SETUP на Райчо Станев.

Artnewscafe има собствена арт библиотека и мини книжарница и има политика за представяне на интересни издания, между които са бутиковите списания Вasso, Берлин, Blood Becomes Water, София и архивното историческо СВЕП, Пловдив.

Самоопределящо се като свързващо място, artnewscafe има ангажимента да представя различни културни инициативи и проекти. Такива са Фестивал на спомените в Бела Речка, Фестивалите за пърформънс "Site and Subjects", "Нощ на литературата", Велофест Пловдив, Фестивалът за студентско кино "Ранно пиле".

Регулярно се организират проекти със създателите на бранда рLOVEdiv, с които artnewscafe е партньор, както и други инициативи стартирали в Пловдив, като Гайо Шоколад.

Разбира се, artnewscafe често става локация за инициативите на другите две организации на създателите си, между които дори е разположено физически на ул. Отец Паисисй в Пловдив, а именно галерия Sariev Contemporary и Фондация “Отворени изкуства”.


***

За своята пета годишнина artnewscafe кани своите приятели и фенове на стрийт парти на 7 септември 2013 с DJ Константин Тимошенко.

Константин Тимошенко (р. 1974, Алмати, Казахстан) е професионален барабанист и музикален продуцент, организатор и куратор на Replica Festival в Алмати, участник в редица проекти, в това число и Les Enfants De Paris, Pop's Machine, Sample Brothers, Akkord I On и Help Me Jones. Още от малък колекционира плочи и по време на училищните си години започва да прави записи и да пуска аудио касети по училищни партита. В началото на 90-те години Константин е радио водещ на предаване за електронна музика по местната радио станция, по-късно идеята му за популяризиране на различни музикални жанрове на електронното изкуство нараства в създаването на голяма (и единствена) медия арт фестивал в Средна Азия "Replica", която се организира в Алмати през 2006 и 2007 г. През 2008 г. се мести в София, където продължава да се занимава с музика като театрален композитор, както и като текстописец и аранжист на синтпоп проекта "Help Me Jones".
Стилове: Итало Диско, Синтпоп, Диско



Автор:
artnewscafe
Публикация:
30.08.2013 г. 14:54
Етикети:
годишнинаartnewscafe
стрийт парти
DJ Константин Тимошенко
Посетено:
1110
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17522-5-godini-artnewscafe