Празници / фестивали

41. Международен фолклорен фестивал - Бургас 2013

Фолклорни състави от три континента ще участват във фестивала

41. Международен фолклорен фестивал - Бургас 2013


◊ СЪБИТИЕТО

С традиционното празнично дефиле на 19 август (понеделник) от 18.00 часа ще започне 41-то издание на Международния фолклорен фестивал. Атрактивни състави от цял свят ще преминат по добре познатия на бургазлии маршрут: пл. "Тройката" - ул. "Александровска" - площад "Атанас Сиреков" - ул. "Богориди" - Морска градина - до Летния театър, където от 20.00 часа ще започне тържественото откриване на фестивала.

От 19 до 23 август всички бургазлии и гости на града ще могат да се насладят на майсторските изпълнения на 14 фолклорни състава от три континента. В колоритната фолклорна програма този път ще участват танцови състави от Индонезия, Грузия, Турция, Египет, Полша, Хърватия, Италия, Словакия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Гърция и България.

Това стана ясно на среща в заседателната зала на Община Бургас, посветена на най-стария фолклорен фестивал на Балканите. Участие в нея взеха зам.-кметът по култура Йорданка Ананиева, директорът на ОП "Летен театър, фестивали и концерти" Димитър Маджаров, писателят и сценарист на фестивала Георги Райков и водещият на фолклорната програма - актьорът Пламен Каров.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Представителите от дванайсетте държави-участници ще изнесат своите фолклорни програми и пред жителите на кварталите и съставните селища на града, сред които са ж.к. "Меден рудник", Крайморие, Долно Езерово, Горно Езерово, Сарафово, Ветрен, с. Маринка и гр. Българово. Всеки желаещ ще може да се запознае с автентични фолклорни хореографии, които ще бъдат демонстрирани на специално изградени открити сцени.

Домакините ще бъдат достойно представени от танцови изпълнения на Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа", с художествен ръководител Марио Егов, и Фолклорен ансамбъл "Атанас Манчев", под ръководството на Павлина Кръстева и Димитър Тонев.

И тази година върху сцената на Летния театър ще бъде връчена престижната награда - статуетката "Нестинарка", символизираща признанието за изключителни заслуги за развитието, съхранението и разпространението на българския фолклор. На официалното откриване (понеделник - 20.00 ч.) заслуженото отличие ще бъде тържествено връчено на уважавания бургазлия проф. д-р Стефан Чапкънов, който е дългогодишен творец, музикант и ръководител на Ансамбъл "Странджа", от министъра на културата на Република България г-н Петър Стоянович.



Международният фолклорен фестивал се организира от Община Бургас под наслов: "Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си!". Започнал като Балканиада на народните песни и танци през 1965 година, за кратко време фестивалът се превръща в значимо международно събитие за ценителите на народното творчество. В биографията на международния фолклорен фестивал са вписани имената на 440 фолклорни състава с над 18 хиляди участници.

Тази година изданието на фестивала се осъществява в подкрепа на кандидатурата на град Бургас за Културна столица на Европа през 2019 г.



Автор:
Организаторите
Публикация:
18.08.2013 г. 18:04
Етикети:
фестивалпразницифолклормузика
Бургас 2013
41. Международен фолклорен фестивал
Посетено:
2173
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17481-41-mezhdunaroden-folkloren-festival-burgas-2013