Празници / фестивали

"Набуко" на Верди с Гена Димитрова открива III Международен фестивал на музикалния филм "Н. Гяуров"

7 август, 21.00 ч., Централен площад, Велинград

"Набуко" на Верди с Гена Димитрова открива III Международен фестивал на музикалния филм "Н. Гяуров"


◊ СЪБИТИЕТО

По случай 200-годишнината от рождението на големия италиански композитор Джузепе Верди и 100 години оперна дейност на Арена ди Верона, III Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров” (5-12 август 2013 г.) ще се открие на 7 август от 21.00 ч. с прожекция на операта „Набуко” от Джузепе Верди на централния площад във Велинград.

Лентата е запис, осъществен на Арена ди Верона и излъчен на 3 ноември 1981 г. предоставен от Италианската национална телевизия (RAI) от архивите и Дирекция „Teche”, със съдействието на Италианския културен институт в София. Ролите изпълняват изключителни певци: известната Гена Димитрова, изградила кариерата си в Италия, както и Ренато Брузон, Димитър Петков и други известни артисти. Хорът и оркестърът са тези на Арена ди Верона, под диригентската палка на маестро Маурицио Арена.

Това издание на „Набуко”, с грандиозните си сценография и костюми, е било поставено специално за Гена Димитрова, тъй като огромната сцена се нуждаела от силен глас, като нейния. Българското сопрано подарява незабравимото изпълнение на Абигайл, затвърждавайки се като една от най-влиятелните певици, изпълняващи опери на Верди.


Автор: Италиански културен институт
06.08.2013 г. 14:16
Посетено: 1214
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17450-nabuko-na-verdi-s-gena-dimitrova-otkriva-iii-mezhdunaroden-festival-na-muzikalniya-film-n-gyaurov