Празници / фестивали

Трети международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров"

Велинград, 7-12 август 2013

◊ СЪБИТИЕТО

От 7 август (сряда) във Велинград се открива Трети международен фестивал на музикалния филм на името на оперната легенда Николай Гяуров.

В рамките на седем дни ще бъдат показани над 30 музикални филми, 6 музикални клипа, 2 живи предавания по видеоконферентна връзка, специална детска музикална програма. Всяка вечер на площада, на откритата лятна сцена ще бъдат показвани разнообразни музикални прожекции.

Откриването е със знаменития оперен спектакъл от Арена ди Верона, "Набуко" с незабравимата Гена Димитрова в ролята на Абигейл, с Димитър Петков като Закария и плеяда оперни величия, под акомпанимента на оркестъра и хора на Арена ди Верона, както и на балетната му трупа. Постановката е предоставена любезно от Италиански културен институт. Следват рок-операта „Исус Христос Суперстар”, „Танците на Стария Пловдив”, „Към балетния Олимп” и ред други.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът ще отбележи годишнините на „Софийски солисти” и на училището по фолклорни изкуства в гр. Котел. Ще запознае своята публика с младите таланти от конкурса „Панчо Владигеров” и балетния конкурс във Варна, ще се докосне до живите филмови портрети на Калинка Сгурова, Николина Тадаръкова и пр. Нови форми като флаш моб и стереоскопичното музикално кино ще могат да бъдат видени.

Специално място на фестивала е отделено на усилията за приобщаване на хора с увреден слух към силата на музикалното изкуство. Конкурсът „Велинград избра” ще популяризира успехите на българските творци в трудното изкуство на клипа.

Утвърждава се и специализираната музикална програма за деца. На живо от Чикаго те ще контактуват с връстниците си от Детско студио „Телевизионери”, които ще интервюират тамошните българчета участващи в Първи детски фолклорен фестивал – Чикаго 2013. Пак на живо, само че от Канада, великолепната българска цигуларка Елмира Дърварова – първата и единствена досега жена-концертмайстор на Метрополитен опера в Ню Йорк ще разкаже спомените си за творческата работа с Николай Гяуров там, на съгражданите му във Велинград.

И накрая, музикална шатра, изградена до лятната сцена на площада, ще увлича във фестивалните магии в директен досег с публиката.

Фестивалът се организира от Община Велинград, Исторически музей Велинград и Международната фондация за българско наследство „Проф. П. Детев”
.


За повече информация: http://www.bgmusicalheritage.com/


Автор:
Организаторите
Публикация:
05.08.2013 г. 14:19