Празници / фестивали

Световноизвестният тенор Иван Момиров - Дон Карлос в Опера в Летния театър

Глас с античен отпечатък, съчетание между Франко Корели и Карло Бергонци

Световноизвестният тенор Иван Момиров - Дон Карлос в Опера в Летния театър
 

◊ СЪБИТИЕТО

На 18 юли от 21.00 ч., като част от четвъртото издание на Опера в Летния театър – Варна 2013, под знака на кандидатурата на Варна за европейска културна столица през 2019 г. и 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди, ще бъде представена поредната ярка творба на великия композитор „Дон Карлос”.

Варненската постановка на „Дон Карлос”
е дело на режисьора Кузман Попов от 2002 г., сценограф Тодор Игнатов, костюмограф Лора Маринова. Спектакъла ще дирижира младият диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов, за когото тази година е особено ползотворна. Само преди месец той откри поредното издание на ММФ "Варненско лято" с голям симфоничен концерт, а на 21 юни откри и Опера в Летния театър – Варна 2013 с премиерното концертно изпълнение на операта "Летящият холандец" от Рихард Вагнер.


◊ ТВОРБАТА


Драмите на Шилер заемат значително място в творчеството на Верди. В тях той намира силни характери и преживявания, герои с пламенни и бурни, противоречиви и сложни чувства. През 1866 г. Верди отново се обръща към творчеството на Шилер, за да създаде музикалната драма “Дон Карлос”, поръчана му от Парижката Гранд Опера. Либретистите Жозеф Мери и Камий дю Локл съкращават текста на Шилер, само загатват сложната линия на политическата борба, дори напълно изключват някои важни герои, но запазват общия дух на Шилеровата творба, която Верди обезсмъртява в своята музика.


◊ СОЛИСТИТЕ

В ролята на Дон Карлос ще чуем световноизвестния Иван Момиров – варненския тенор, който разнася славата на българските оперни гласове по света. В творческата кариера на певеца Дон Карлос е един от знаковите образи, в които той изявява своето брилянтно вокално и артистично майсторство, своя „глас с античен отпечатък, съчетание между Франко Корели и Карло Бергонци”, както пише за него италианската критика.

В желаната от всеки бас роля на Филип Втори ще се представи Деян Вачков, който макар и млад, вече е заслужил високата оценка "новия Борис Христов".

Любимата на баща и син кралица Елизабет ще изпълни солистката на Варненската опера Димитринка Райчева, а като принцеса Еболи ще видим Олга Михайлова-Динова, солистка на ДМБЦ "Стефан Македонски". И двете певици вече са спечелили признанието на публиката на Опера в Летния театър за ролите си в "Дон Карлос". Същото се отнася и за солиста на Софийска опера и балет Ангел Христов като Великия инквизитор. Специално заслужава да се отбележи участието на Свилен Николов, солист на Варненската опера, който впечатлява със своя убедителен Родриго, Маркиз Поза.

Останалите персонажи са поверени на солистите на Държавна опера Варна Гео Чобанов (Монах), Ирина Жекова (Глас от небето) и Филипа Руженова (Тебалдо).

Автор: Виолета Тончева
13.07.2013 г. 18:10
Посетено: 1853
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17385-svetovnoizvestniyat-tenor-ivan-momirov-don-karlos-v-opera-v-letniya-teatar