Празници / фестивали

Кинофестивалът "В Двореца" в Балчик отличи най-добрите късометражни филми

"Ботев е идиот" е българският победител

Кинофестивалът "В Двореца" в Балчик отличи най-добрите късометражни филми


◊ КОИ СА ПОБЕДИТЕЛИТЕ

Провокативният филм „Ботев е идиот“ на Деян Барарев е българският победител в 11-ия Международен фестивал за късометражно кино „В Двореца”. Филмът бе отличен и със специалната награда „Euroshorts Special Mention“, която му осигурява прожекция в рамките на девет европейски фестивала за късометражно кино.

Фестивалът обяви и останалите победители на специална церемония в Каменната зала на „Двореца“ в Балчик в присъствието на министъра на културата Петър Стоянович, заместник-министрите на културата Велислава Кръстева и Васил Василев, кметът на община Балчик Николай Ангелов, директорът на Националния филмов център Марин Марчевски.

Румънският филм „Самота“, копродукция с Франция, на режисьора Льова Жедлички спечели голямата награда „Сребърна принцеса. „Самота“ е третият филм на режисьора, в който се разказва историята на румънска проститутка, изнасилена във Франция.

На първо място в международния конкурс бе класиран датският филм „Барвало“ на Расмус Клостер Бро - циганска драма, създадена след месеци импровизационни упражнения с непрофесионални актьори от Северен Шеланд, Дания.

Наградата за най-добър документален филм на фестивала спечели кубинският филм „Кучета“ на Педро Пио, който по любопитен начин представя класовото разслоение в Хавана чрез живота на пет кучета.

„Посетителят“ на българина Георги Дечев, който живее в Холандия, копродукция между двете страни, е отличеният анимационен филм на фестивала. Кинотворбата е кратък драматичен разказ за самотен човек, който търси смисъла на живота.

„Яж“ бе излъчен за победител при експерименталните филми на 11-ия Международен фестивал за късометражно кино, а лентата е дело на германския режисьор Мориц Кремер.

Индийският документален филм „Танците на Гоа“  на режисьорката Налини Елвино де Соус заслужи наградата на публиката.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
10.07.2013 г. 13:19
Посетено:
1968
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17371-kinofestivalat-v-dvoretsa-v-balchik-otlichi-nay-dobrite-kasometrazhni-filmi