Празници / фестивали

Международен детски фестивал на изкуствата "Трикси"

24.06. - 01.07.2013 г., "Албена"

Международен детски фестивал на изкуствата "Трикси"


◊ СЪБИТИЕТО

Международният детски фестивал на изкуствата "Трикси" се провежда от 24.06. до 01.07.2013 г. в к.к. "Албена" под патронажа на Министерство на културата на Република България.

Всяка година прибавя към историята на фестивала нещо ново, различно, неизживяно, невидяно. При нас то става докоснато, споделено, близко, съпреживяно. Щастливи мигове, творчески върхове, сбъднати мечти – това е Трикси. „Всички за един“ е нашият девиз и той ни води на крилете на изкуството към нашите мечти.

Само за една година от юни 2012 до юни 2013, между две издания на фестивала лауреатите на МДФИ „ТРИКСИ“ от България успяха да участват в 10 международни конкурса, 1 международен фестивал, концерт в зала 5 на НДК, юбилеен концерт в Румъния, Турция, Русия, Черна гора, Германия, Китай, Полша, Казахстан.


◊ ТАЗИ ГОДИНА

Тази година МДФИ „Трикси“ посреща деца от България, Русия, Казахстан, Румъния, Турция, Беларус. Над 500 малки изпълнители огласят сцените на к.к. "Албена". Те се състезават в конкурсна програма в раздели „Класика“, „Хореография”‚ “Фолклор“‚ „Цирково изкуство“, „Поп и джаз пеене“. Фестивалът е селекционен за няколко престижни европейски конкурса. Международно жури под председателството на Проф. д-р Пламен Арабов оценява талантите.

В рамките на фестивала се провежда майсторски клас по пиано на доц. д-р Ростислав Йовчев. Фондация „Юник партнерс“ гостува на фестивала с изложба на Александър Ангелов от Кюстендил. Той е на 16 години и страда от мускулна дистрофия, но неговите картини общуват с нас и ни предават позитивизъм и ни провокират да мечтаем. А най-голямата мечта на Алекс е да се изправи и да ходи. Официалният концерт за откриването на фестивала участниците посветиха на Алекс.

Започна конкурсната програма в раздел „Класика“. „Направи впечатление високото ниво на по-големите участници, защото това е възрастта, когато се формира интереса на младите към възможността музиката да бъде тяхна професия. От оценките и решението на журито зависи как ще бъдат мотивирани младите таланти“ – сподели доц. д-р Ростислав Йовчев.



Автор:
Силвия Димитрова
Публикация:
26.06.2013 г. 11:05
Етикети:
Ростислав Йовчевмайсторски класизложбаконкурсиАлбена
Трикси
Международен детски фестивал на изкуствата
Посетено:
3228
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17311-mezhdunaroden-detski-festival-na-izkustvata-triksi