Празници / фестивали

Х Международен фестивал за франкофонска песен "Златен ключ"

Пловдив, 24-30 юни 2013

Х Международен фестивал за франкофонска песен "Златен ключ"


◊ СЪБИТИЕТО

На 27 юни стартира десетото юбилейно издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” - Пловдив 2013, организиран ежегодно от Почетното консулство на Република Франция - Алианс Франсез Пловдив.

По традиция водещ на формата ще бъде неговият основател и голям приятел на България, Бернар Руо, Кавалер на Академичните палми, който води голяма френска група от областта Шарант Маритим, Франция, пристигаща специално, за да разгледа културно-историческите забележителности на красивия град Пловдив и да се наслади на таланта на изпълнители на френски шансони от цял свят.

Откриването ще се състои в зала „Пловдив” на Новотел Пловдив с концерт, на който ще вземат участие българските лауреати, печелили конкурса през изминалите години, както и чуждестранните победители от европейските фестивали за франкофонска песен. Към традиционните лауреати от Румъния, Словакия и Холандия ще се присъедини световноизвестната музикантка от Бруней - Лили Чам, която ще изнесе спектакъл специално за любителите на френския шансон.


◊ ПРОГРАМАТА

На 28 юни в Градския дом на културата „Борис Христов” ще се проведе финалът на Националния конкурс за франкофонска песен, като в състезанието ще мерят сили млади изпълнители от цяла България. Публиката също ще има възможност да гласува за своя фаворит. Международно жури ще оценява участниците, като една от наградите е златна гривна - авторска изработка на майстора бижутер Тодор Кузмов, връчена лично от Н.П. Филип Отие.

На гала вечерта на 29 юни, отново в Дома на културата, всички изпълнители ще разпръснат звезден блясък и ще подарят един неповторим франкофонски спектакъл на пловдивчани. На сцената френски шансони ще интерпретират всички гост-изпълнители от чужбина, както и българските лауреати и финалисти.

За да се превърне Домът на културата в една цветна приказка, Симеон Ведев и неговият екип ще се погрижат за украсата на интериора.

Организаторите са предвидили за чуждестранните гости и интересна съпътстваща програма. Една от атракциите е участието на фолклорна танцова формация „Етноритъм” в неповторимия декор и чар на „Тракийски стан”. Разходката и разглеждане на забележителностите на старинен Пловдив също са част от програмата.

А всички граждани и посетители на града ще могат да посетят от 24 до 30 юни Френската седмица на пл. „Стефан Стамболов”. На 29 юни в Община Пловдив ще се състои и френско-български бизнес форум, чиято цел е да се отговори на въпроса „Защо трябва да се инвестира в Пловдив?”.

Чрез огромната международна комуникация Фестивалът за франкофонска песен „Златен ключ” рекламира Пловдив по света и подкрепя кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Началният час на концертите е 19,30 ч. и входът за всички е свободен!

 

Автор:
Екип Почетно консулство на Република Франция - Алианс Франсез Пловдив
Публикация:
23.06.2013 г. 21:55
Етикети:
фестивалмузикаАлианс ФрансезПловдивЗлатен ключ
Международен фестивал за франкофонска песен
Посетено:
1605
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17293-h-mezhdunaroden-festival-za-frankofonska-pesen-zlaten-klyuch