Празници / фестивали

Седмица на испанското и ибероамериканско кино

Антонио Бандерас представя, Карлос Саура закрива фестивала

Седмица на испанското и ибероамериканско кино
Антонио Бандерас представя фестивала. Сн. Владислав Пунчев


◊ СЪБИТИЕТО

Двадесетото издание на Седмицата на испанското и ибероамериканско кино се провежда от 12 до 16 юни в Зала Люмиер на Националния дворец на културата. Фестивалът е по инициатива на Посолството на Испания и отново разчита на съдействието и участието на посолствата на Аржентина, Куба, Венецуела, Чили, Еквадор и Колумбия, както и на Отдела по образователните въпроси и Институт Сервантес. За първи път, тази година, фестивалът среща подкрепата и на бизнеса в лицето на Рока България. През последните години името на компанията често се свързва със значими културни форуми у нас, а изложбената зала на Roca на бул. "Мария Луиза" 16 в столицата се превърна в едно от предпочитаните алтернативни арт пространства.

За да се отбележи по подобаващ начин двадесетия юбилей на проявата, специално за началото на Седмицата на киното в България се присъедини актьорът и кинорежисьор Антонио Бандерас, който заедно с Посланика на Испания в България, Н. Пр. г-н Хосе Луис Тапиа, представи фестивала пред българските медии.
     
Друга изненада е посещението на Карлос Саура в София, който в неделя, 16 юни, ще закрие Седмицата на киното с прожекцията на филма "Мама стана на 100". Ден по-рано - в събота, 15 юни, се предвижда майсторски клас на Карлос Саура и анализ на неговия филм "Кармен" в НАТФИЗ.

В програмата на фестивала ще бъдат показани общо 15 ибероамерикански и испански филма.

Пълната програма на XX Седмица на испанското и ибероамериканско кино е публикувана на интернет страницата на Посолството на Испания в България http://www.exteriores.gob.es/Embajadas/SOFIA/es/Embajada/Paginas/CentrosCulturales.aspx





Автор:
Мария Иванова
Публикация:
13.06.2013 г. 13:54
Етикети:
Карлос СаураАнтонио БандерасфестивалкиноРока България
Седмица на испанското и ибероамериканско кино
Посетено:
1231
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17232-sedmitsa-na-ispanskoto-i-iberoamerikansko-kino