Празници / фестивали

XI Литературен фестивал "Пловдив чете" 2013

11-16 юни 2013 г.

XI Литературен фестивал "Пловдив чете" 2013


◊ СЪБИТИЕТО

От 11 до 16 юни 2013 г. ще се проведе единадесетият традиционен литературен фестивал „Пловдив чете“, включващ богата културна програма. Съорганизатори на събитието са Министерство на културата, Община Пловдив, Асоциация „Българска книга“, НБ „Иван Вазов“ и Издателска къща „Хермес“. Фестивалът се осъществява с партньорството на Общинска фондация „Пловдив 2019“, издателство „Летера“, ИК „Жанет 45“, Културен център „Тракарт“, „Роза Импекс“, хотел „Лайпциг“, хотел „Одеон“ и е в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 г.
   
Специален гост на фестивала ще бъде
Жозе Родригеш душ Сантуш, един от най-проспериращите европейски писатели, голям приятел на града ни.
   
Официалното откриване на „Пловдив чете“ е на 11 юни от 18,30 ч. на Римския стадион. На големия български писател Иван Теофилов тържествено ще бъде връчен Орфеевият венец за поезия. Актьори ще изнесат рецитал по негови стихове.
   

◊ В ПРОГРАМАТА

В културната програма са предвидени 36 събития и срещи с автори в неповторимата атмосфера на Стария град, в Културен център „Тракарт“, НБ „Иван Вазов“, Студио 1 на Радио Пловдив и книжарница „Хермес“ – Централ. Пловдивчани ще имат възможност да се срещнат с известни български писатели: Владимир Зарев, Людмила Филипова, проф. Николай Овчаров, Калин Терзийски, Михаил Вешим, Людмил Тодоров, Тодор Коруев и др. В рамките на „Младият Пловдив чете“ са предвидени срещи на автори с младите почитатели на книгата в Английската и Френската гимназия.
   
По традиция по време на фестивала Министерството на културата ще връчи националните литературни награди на името на Христо Г. Данов. Предвидени са средства за раздаване на ваучери за книги на ученици от града ни.
   
В рамките на фестивала за първи път в Пловдив Асоциация „Българска книга“ организира книжен базар „Алея на книгата“ (на площада пред Централна поща). В базара ще участват тридесет водещи български издателства, които ще предлагат продукцията си с 20% отстъпка.
   
На 15 юни от 10,30 ч. в Цар-Симеоновата градина ще се състои общоградски празник под наслов: „Да четем ЗАЕДНО за Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. НБ „Иван Вазов“ ще награди „Читателите на годината“, пловдивски поети, чиито книги са издадени по програмата на Община Пловдив, ще изнесат рецитал. Всеки пловдивчанин може да донесе своя книга и да я смени с друга. Не са забравени и децата – очаква ги весел празник на книгата с много изненади: състезание по бързо четене с хронометър, да четем с мама и татко, приказна пътека, парад на приказните герои.



Автор:
Организаторите
Публикация:
10.06.2013 г. 16:15
Посетено:
1731
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17217-xi-literaturen-festival-plovdiv-chete-2013