Празници / фестивали

С концерти за най-малките започва джазовата седмица в Стара Загора

Богата съпътстваща програма на фестивала Джаз форум Стара Загора

С концерти за най-малките започва джазовата седмица в Стара Загора


◊ В ПРОГРАМАТА

За втора поредна година „Джаз за деца с Венци Благоев” дава старт на джазовите страсти в Стара Загора. На 10, 11 и 12 юни от 11.00 ч. в парк „Пети октомври” музикантите очакват децата на града, за да посвирят заедно и да се забавляват, импровизирайки върху популярни джазови теми и детски песни. Входът е свободен. Проявите са част от съпътстващата програма на фестивала Джаз форум Стара Загора, който започва на 13 юни.

„Джаз за деца с Венци Благоев” е единствената музикално-образователна програма, в която малчуганите имат възможност не само да послушат хубава музика и да научат повече за нея, но и да изпробват музикалните инструменти и да са неделима част от оркестъра. Всяко дете получава перкусионен или духов инструмент и  може да свири наравно с професионалистите.

Кадри от миналогодишното издание на фестивала ще бъдат изложени в парк „Пети октомври”. Изложбата се открива на 13 юни и е дело на фотографите Емил Енчев и Иван Хаджийски. Използвани са и фотоси от личната колекция на Любен Благоев и Снежана Маринова.

Богатата съпътстваща програма на фестивала предлага и изключителната възможност за професионалисти и любители да присъстват на безплатния майсторски клас на Жерар Презенцер. Тромпетистът от Великобритания е преподавател в Кралската музикална академия в Лондон. Тънкостите на тромпетното свирене той ще разкрие на 14 юни от 13.00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

Пак там, но от 17 часа изтъкнатият журналист и музикален критик Владимир Гаджев ще говори за връзките между българския и полския джаз. Основен акцент в лекторията му ще бъде ролята на полското списание „Джаз форум”, за което той е бил дългогодишен кореспондент.

На тема „Луис Армстронг и значението на тромпета в джаза” е беседата на проф. Владимир Радулов, която е с начален час 17.00 на 15 юни в РБ „З. Княжески”. Проф. Владимир Радулов е доктор на педагогическите науки, водещ специалист в обучението и рехабилитацията на зрително затруднени деца и възрастни, преподавател по История на джаза в Музикалната академия. Създател е на първия студентски джаз клуб към СУ “Климент Охридски” и е един от основателите на “Рагтайм бенда”, формация, която е начало на джаз кариерата на не един и двама водещи български джазмени. Джазът е райска алея за душата, джазът е провиждане. Така проф. Радулов описва страстта си и вече повече от 25 години я споделя със слушателите всеки вторник вечер, когато застава пред микрофона на предаването “Джаз студио” на програма “Хоризонт”.



Автор:
Гергана Семерджиева
Публикация:
08.06.2013 г. 18:16