Празници / фестивали

Започват "Дни на щастието" в Пловдив

Пловдивското издание на фестивала се открива с изложбата "Подходи към щастието"

Започват "Дни на щастието" в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Фестивалът "Дни на щастието", организиран от фондация "Credo Bonum", ще се проведе за първа година и в Пловдив. "Дни на щастието", който стартира през 2012 г. в София, е първият по рода си проект, съчетаващ серия от лекции, семинари, филмови прожекции, изложби и работилници, посветени на темата за щастието.

Пловдивското издание на фестивала ще стартира на 10 юни с изложбата „Подходи към щастието“ и дегустация на “кулинарната творба“ на художничката Павлина Чакърова в Центъра за съвременно изкуство в Баня Старинна, oт 18.30 часа. Изложбата ще се състои, между други, от фотографии, видеа и инсталации от 21 автори от Берлин, Барселона, Виена, Вилнюс, Белград, Калифорния и ще продължи до 3 юли. „Подходи към щастието“ има за цел да ни вдъхнови да разпознаем собственoтo си щастие, или да създадем нови, може би още по-автентични и реалистични представи за него. Куратор на проекта в Пловдив е Евелина Кокоранова от сдружение "Изкуство днес".

Щастието е основна тема на размисъл от хилядолетия насам. За някои щастието е по-скоро удоволствие, отколкото търсене на смисъл и себепознание, за други то е и търговски продукт на глобализацията. Тези и други впечатления ще споделят артистите, които са представени в международната изложба „Подходи към щастието“. Техните виждания са породени от търсенето на смисъл, който ражда креативността и ги води в различни посоки на действие. Често провокативни, някои от тях парадират с използването на „изкуственото“ щастие в рекламните блокове, с цел разчупване на конвенционалното мислене. Други търсят как може да се реализира щастието в пределите на градския контекст или просто споделят част от своето щастие с околните.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Събитията в рамките на "Дни на щастието" в Пловдив ще бъдат уъркшопове на Art of Living на 12 и 28 -30.6., демонстрация на медитативен, съвременен танц Контактна импровизация с прожекция на документален филм на 14 юни. В неделя, 16 юни, отново в Баня Старинна ще бъде организиран следобеден уъркшоп за този танц, както и йога на смеха.

Програмата ще приключи на 20 юни, четвъртък, с прожекцията на документалния филм „Happy“. Всички събития са с вход безплатен и отворени за всеки.


Цялата програма на фестивала "Дни на щастието" вижте на http://www.credobonum.bg/


Проектът "Дни на щастието" в Пловдив е подкрепен от фондация Роберт Бош (Щутгарт/Германия), сдружение MitOst (Берлин) и фондация Аrt of Living.

Автор:
Art Today
Публикация:
07.06.2013 г. 15:05
Етикети:
сдружение Изкуство днесArt Todayфондация Credo BonumфестивалПловдив
изложба Подходи към щастието
Дни на щастието
Посетено:
1331
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17190-zapochvat-dni-na-shtastieto-v-plovdiv