Празници / фестивали

Фестивал "Улица Отец Паисий - Поведение"

Пловдив, 7-9 юни 2013

Фестивал "Улица Отец Паисий - Поведение"


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Отворени изкуства“ представя:

Фестивал "Улица Отец Паисий - Поведение"
Пловдив, 7-9 юни 2013

Фестивал „Улица Отец Паисий“ ще се проведе за четвърти пореден път в Пловдив на 7, 8 и 9 юни 2013 година в обществени, лични и публични пространства по продължението на улица “Отец Паисий”. Организиран от фондация “Отворени Изкуства” под мотото си “Успоредната градска култура”, фестивалът ежегодно представя различен тематичен фокус и програма от изложби, пърформанси, лекции, дискусии, уъркшопи и концерти. През 2013 г. фестивалът ще се обедини около темата „Поведение”, а за негов куратор е поканена Стефка Цанева.


◊ ИДЕЯТА

Във всеки контекст значението на термина „Поведение” може да бъде различно интерпретиран. В биологията например има хранително, размножително или поведение на самосъхранение. В психологията фокусът пък ще се насочи към личността – действията (или бездействията), говора, маниерите, езика на тялото, външния вид. Политиката ще говори за гражданска позиция, политическа активност или пасивност. Социалното поведение пък ще включва определени разбирания за етикет, нормативност в обществото, приемливост или не. Но независимо от областта и контекста, дефиницията винаги ще води към базисното твърдение, че поведение е всеки вид обмен на индивида със средата – била тя социална, природна или градска. И именно човекът със своето поведение, резултат от съзнателни и подсъзнателни импулси, превръща пространството в място.
 
Мястото, което тази година ще се превърне в отправна точка за творчески търсения и интерпретации, за колективно пре-/осмисляне и диалог, е улица „Отец Паисий” в Пловдив. Едноименният фестивал, организиран от фондация „Отворени изкуства” ще изследва човешкото поведение във всичките му форми и отраженията му върху градската среда чрез най-различни прояви, обхващащи лекции, дискусии, уъркшопи, пърформанси, изложби, инсталации и прожекции.

В това безкрайно поле от възможни тълкувания на термина „Поведение” организаторите предлагат условната концептуална рамка отражения-промени-перспективи. Не за да ограничат, а за да вдъхновят и насочат колективната творческа енергия на участниците в посока, която кореспондира с конкретното място и основните цели фестивала. Трите концептуални акцента се намират в метафоричен и чисто лингвистичен кръговрат, който позволява изграждането на смислова цялост около мотото „Поведение”.


◊ ЗА КУРАТОРА

Стефка Цанева е родена в Стара Загора. Живее в Берлин и следва скандинавистика и медийни науки в университета Хумболт. Работила е в Радио Стара Загора като водещ и сценарист на предаванията “Инсомния” и “Пожар в ефира”, както и в БНТ - Пловдив в рамките на медийното партньорство с „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“, 2010.

Неколкократно е била сътрудник на Сдружение “Изкуство днес” - Център за съвременно изкуство Баня Старинна при организацията на Фасада видео фестивал 2011, Седмица на съвременното изкуство 2011 и Арт Позитив - МИНИ 2012. Работила е още като асистент на куратора на фестивала “Град и публични пространства - Ритуали на обичайното”, Пловдив, 2012. През 2012/13 е асистент на куратора на изложбената програма на transmediale 2013 BWPWAP - фестивал за изкуство и дигитална култура в Берлин.

Основните й интереси са в областта на киното, медийното изкуство и джендър стъдийс. Сътрудник на онлайн-изданията “Блистер” и “Другото кино.



Автор:
Open Arts Foundation
Публикация:
05.06.2013 г. 18:44
Посетено:
1207
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17177-festival-ulitsa-otets-paisiy-povedenie