Празници / фестивали

"София филм фест 2013" в Сливен

Четвърто издание на Фестивала в града - 3-7 юни 2013 г.

◊ СЪБИТИЕТО

В залата на Научно-техническите съюзи в Сливен бе открито изданието на тазгодишния „София филм фест”. За четвърти път градът под Сините скали приютява гостоприемно културната инициатива, като в настоящия формат тя се състои в началните юнски дни (3-7 юни 2013 г.). Нейни организатори са „Операция КИНО” и община Сливен, подкрепени и от Festival international de film Тransilvania, „Realport”, „Media mundus” и др., представящи създадени през 2012 година филми.
            
Събитието бе открито от кмета на града Кольо Милев, а директорът и продуцент Стефан Китанов насочи зрителите към някои „хитови заглавия” в програмата.
     

◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА
 
В първия ден сливенци и гостите на града се докоснаха до изкуството на режисьора със сливенски корени Илия Костов, създал сценария в 1991 г. на получилия по-късно позитивните оценки на зрителите и публиката  филм „Мадам Бовари от Сливен”. Негови са сценарият и режисурата и на откриващата фестивала тази година лента „Слънчево”, в която пътешествията на героя през далечните пространства от Виена до Кандахар се оказват най-трудното пътуване: към себе си, миналото и поривите на предците. Играят плеада обичани български актьори: Лилия Маравиля, Досьо Досев, Ириней Константинов, Робърт Янакиев, Васил Банов и др. След прожекцията интересуващите се имаха среща с режисьора и някои от актьорите, които отговориха на въпроси по творческата история и процеса по създаване на филма.
             
На Фестивала на киното в Сливен 2013 г. зрителите  ще се срещнат с копродукциите на редица европейски страни, представящи актуалните екзистенциални, социални, възрастови, междуличностни и др. проблеми на човека, неговите лутания в объркания ни свят и опитите му да надмогне предизвикателствата на света и препятствията пред себе си: в общуването, търсенето на работа, утвърждаването на ценностите си и отзивчивостта към чуждата болка... В програмата присъства и българският филм „Джулай”, чийто режисьор и сценарист Кирил Станков разкрива през красивите преживявания на група млади хора нелекия друм на избора да запазят себе си и порива към справедливостта. С тази лента зрителят се среща с играта на изгряващи и утвърдени талантливи млади родни актьори, сред които Параскева Джукелова, Касиел Ноа Ашер, Ованес Торосян, Филип Аврамов и Яна Титова.
               
Към тази проблематика отвежда и „социално-реалистичната приказка”, представена от режисьора Кен Лоуч и сценариста Пол Лавърти - в лентата на Великобритания-Франция-Белгия-Италия „Ангелският дял”. В нея се оглежда съвременното и поредно „изгубено поколение” – проблем, дефиниран от времената на Езра Паунд, Гертруд Стайн и съвременниците им – и валиден до днес... Почитателите на Джак Керуак и на романа му „По пътя” ще се потопят в отричащата конформизма и консерватизма проблематика за живота и търсенията на „младите”, претворена през погледа на режисьора Валтер Салес и сценариста Хосе Ривера (продукция на Франция-Великобритания-САЩ-Бразилия). Усилията на създатели на съвместен „кинопродукт” носи и лентата „Кон-Тики” (Великобритания-Норвегия-Дания), посветена на стремежа и филма на Тур Хейердал да докаже тезата си за преплаване от южноамериканците на разстоянието до островите в Полинезия и заселването там. Великият пътешественик създава филм, (удостоен през 1951 г. с „Оскар”), и книга, излязла в превод на 70 езика.
             
Филмите в програмата, които зрителят би съжалявал, ако пропусне са „Смърт на човек от Балканите”, (носител на редица престижни награди от фестивалите в Карлови Вари, Атина и Ниш през миналата година, реж. Мирослав Момчилович); „В къщата” (удостоен с награди от фестивала в Сан Себастиан, както и в Торонто – с наградата на ФИПРЕССИ, 2012 г., реж. Франсоа Озон). Ценителите ще посетят и филма под режисурата на Вим Вендерс „Пина”, удостоен също с престижни отличия, като най-добър документален филм, номиниран с награда за режисура, а също и с номинация за най-добър чуждоезичен независим филм - от Британските независими филмови награди). Сред открояващите се с атмосферата си, актьорската игра и ценността на дълбоките човешки взаимоотношения е „Любов”, копродукция на Австрия-Франция и Германия (реж. Михаел Ханеке, в ролите Емануел Рива и Жан-Луи Трентинян). Бездушието на институциите и силата на хуманността и човешката съпричастност ще затрогнат зрителя в лентата на Данис Танович „Епизод от живота на събирача на желязо”...
           
В програмата за „свободен достъп” кинематографисти от България (Павел Г. Веснаков и Иван Богданов), от Турция (Зейнеп Уйгун), от Румъния (Николае Танасе) и от Босна и Херцеговина (Орши Нагипал) представят своите късометражни филми, създадени през 2011 и 2012 г., по вълнуващи ги творчески и от междуличностните отношения въпроси.
                


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
04.06.2013 г. 19:03
Посетено:
1274
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17166-sofiya-film-fest-2013-v-sliven