Празници / фестивали

Първи театрален фестивал "Веселият Патиланец"

1-6 юни 2013, София, Фестивал на независимите театри и творци, работещи за деца

Първи театрален фестивал "Веселият Патиланец"


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 юни, Денят на детето, стартира първото издание на Театралния фестивал „Веселият Патиланец”, единствен по рода си фестивал на независимите театри и творци, работещи за деца.

Фестивалът ще се проведе от 1 до 6 юни на Откритата сцена в IV микрорайон на ж.к. ”Люлин“ (ул. „Никола Беловеждов” и бул. „Захари Стоянов” до 96-то училище). Официалното откриване ще започне в 11 часа, в което ще се включат не само артистите от театър „Абсурд”, но и малчуганите от публиката. Организаторите от Фондация „Театър Абсурд“ предлагат интересна селекция от представления на трупи и театри с множество награди в България и чужбина.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА
 
Мисията, която вече пета година следва Фондация „Театър Абсурд“ е децентрализация на местата за културни събития и обединяване на независимите творци работещи за деца. Фестивалът „Веселият Патиланец“ си поставя за цел да обогати културния календар на столицата, да спомогне за развитието на културните събития в периферията на града, да популяризира творчеството на независимите трупи и артисти и да създаде условия за общуване и творчески контакти.

В първото издание на фестивала ще вземат участие Театър "Абсурд", „Рисувани приказки с Бате Ицо“ на Образователен театър гр. Варна, Театър "Шило" с „Красавицата и звяра“, Симона Нанова и Томас Имов с Музикалната куклена пиеса "Привет, магьосници и сбогом", "Ариел Театър" с „Трите прасенца“, Театър "Искра" с „Фолклорни ритми“, „Клоунски приказки“ на Театър "Хенд", „Мечо Пух“ на Театър "Усмивки", „Приказки от прежда“ на Илкова Театър, „Анима алегра” на Жар Театър и „Кокошка с брошка“ на Център за изкуства „За Родопите“.

Музикалната куклена пиеса "Привет, магьосници и сбогом" по приказки на френския писател Пиер Грипари, с режисьор Ваня Иванова, музика Методи Иванов и сценография Свила Величкова, е носител на награди на международните фестивали "Златен делфин", Варна '93, Загреб '94, Марибор '94, Саарбрюкен '95 и "Бурборак", Сливен '98.

Спектакълът “Кокошка с брошка” също е носител на множество национални и международни отличия - Номинация за куклено изкуство от САБ за наградите “Икар” 2006, първа награда за най-добър български спектакъл от Холандското жури на XV международен куклен фестивал “Двама са малко, трима са много”, Пловдив 2006; награда за изключително актьорско майсторство на Десислава Минчева на XV международен куклен фестивал “Двама са малко, трима са много”, Пловдив 2006; Най-добра актриса на Десислава Минчева на Втория фестивал за спектакли с един актьор “Стар Гала” в Бакъу, Румъния, през април 2007; Най-добра актриса на Десислава Минчева на Втория фестивал “Албамоно 2007” в Корча, Албания, през май 2007; Награда за най-добра женска роля на Десислава Минчева на Втория фестивал за кабаретно изкуство “Гумбекови дни” в Загреб, Хърватска, през март 2009.

Фестивалът се организира с подкрепата на Министерството на културата и Съюза на артистите в България.


◊ ПРОГРАМА

1 юни
11.00 ч. – Откриване с шоу – Театър "Абсурд"
18.00 ч. – Рисувани приказки с Бате Ицо – Образователен театър гр. Варна

2 юни
11.00 ч. – "Красавицата и звяра" – Театър "Шило"
18.00 ч. - "Привет магьосници и сбогом" – Симона Нанова и Томас Имов

3 юни
11.00 ч. – "Трите прасенца" – "Ариел Театър"
18.00 ч. – Фолклорни ритми - Театър "Искра"

4 юни
11.00 ч – "Клоунски приказки" - Театър "Хенд"
18.00 ч. – "Мечо Пух" – Театър "Усмивки"

5 юни
11.00 ч – "Приказки от прежда" – Илкова Театър
18.00 ч. – "Анима алегра" – Жар Театър

6 юни
11.00 ч. – "Кокошка с брошка" –  Център за изкуства „ За Родопите“
13.00 ч. – Дискусия на тема „Проблемите на частния театър“
18.00 ч. – ЗакриванеАвтор: Лидия Добрева
30.05.2013 г. 15:38
Посетено: 1011
Етикети: театър за деца, фестивал, Фондация Театър Абсурд, независими театри, Първи театрален фестивал Веселият Патиланец
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17127-parvi-teatralen-festival-veseliyat-patilanets