Празници / фестивали

Седмица на барока в Радио Пловдив 2013

26 май - 2 юни 2013 г., вход свободен

Седмица на барока в Радио Пловдив 2013


◊ СЪБИТИЕТО

От 26 май до 2 юни 2013 г. ще се проведе „Седмица на барока в Радио Пловдив 2013”. Музикално събитие от такъв мащаб се осъществява за първи път в Града под тепетата и няма аналог в общината. То е дело на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” и се реализира съвместно с БНР - Пловдив, съобщи Александър Колев, един от изпълнителите и организаторите. Входът за всички концерти е свободен. 

Проектът е в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година и представлява цикъл от пет концерта с произведения на композитори от епохата на барока, които ще бъдат изпълнени в Първо студио на Радио Пловдив. В концертните програми са привлечени за участие преподаватели от НУМТИ „Добрин Петков”, Пловдив и артист-оркестранти от симфоничния оркестър на Оперно-филхармоничното дружество. Сред авторите, чиято музика ще прозвучи в Първо студио на Радио Пловдив, са: Бах, Хендел, Скарлати и Марчело.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

„Седмицата на барока в Радио Пловдив 2013” по замисъл и реализация е уникален. В града за първи път ще прозвучи автентичен голям концертен клавесин, който е рядкост за българска сцена. За първи път двойният концерт на Бах ще бъде изпълнен във вариант за две цигулки и basso continuo. Уникално е и интегралното изпълнение на шестте сонати за виолончело и basso continuo от Бенедето Марчело.

Идеята за концертен цикъл с барокова музика е продължение на усилията на водещи музиканти от Пловдив да развиват професионалните си качества чрез интензивен концертен живот. В условията на враждебна бездуховност и обезценяване на вечните стойности на красотата подобни инициативи са достойни за възхищение, още повече, че са резултат не на императивна намеса, а на вътрешна необходимост, подчерта Александър Колев. 

Според музиканта подбора и подредбата на програмите е породена от необходимостта за разнообразяване на концертния афиш в Пловдив, в който присъствието на автори и произведения от бароковата епоха е несистемно, случайно и неинформирано. Това не отговаря на силните световни тенденции за  възраждане на бароковата музика и естетика. И свързаните с това високи стандарти на разбиране, тълкуване и интерпретация.

Необходимо е и в Пловдив (от 10 години се провежда фестивалът „Изкуството на Барока” в София), да има престижен форум на старата музикална традиция, допълващ палитрата на богатото културно наследство на града, смята Колев.

Последователността на концертите от “Седмицата на Барока” е осмислена в тематична връзка. От солов концерт в началото, през два трио-сонатни концерта до заключителен общ ансамблов концерт на 2 юни. Първата програма е с чембало с три от най-значимите композитори на епохата – Бах, Хендел и Скарлати. Следва интегрално изпълнение на 6 сонати за виолончело и basso continuo от Бенедето Марчело (първо за Пловдив). Третият концерт представя флейтата и нейната музикална традиция в Европа от XVIII век. Финалът е посветен на Й. С. Бах с неговите знаменити Бранденбургски концерти № 4 и 5, както и двойният концерт за две цигулки в d moll, BWV 1060. Някои от произведенията дълго време не са изпълнявани в Пловдив, а други ще бъдат чути за първи път в този вариант.

Към концертните програми ще има подробна информация за авторите и творбите. Предвиждат се и встъпителни  представяния преди всеки концерт, подготвени от музиковеда д-р Поля Паунова - преподавател в НУМТИ. От записите на живо ще се подготви CD и DVD, които да се ползват с некомерсиална цел от НУМТИ “Добрин Петков”, Радио Пловдив и Община Пловдив.

„Седмица на барока в Радио Пловдив 2013” включва и мултимедийна лектория в зала № 206 на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” на 28 май от 18 часа.


◊ ПРОГРАМАТА

26 май 2013, неделя, 11.00 ч., Първо студио на БНР

Concerto in D
Й. С. Бах - Партита №4, D dur
Г. Ф. Хендел - Сюита №3, d moll
Д. Скарлати - Шест сонати, D dur и d moll

Изпълнява: Александър Колев – чембало


28 май 2013, вторник, 18.00 ч., зала № 206, НУМТИ „Добрин Петков”

Мултимедия “Възраждане на една забравена традиция. Ванда Ландовска и клавесинът през ХХ век”


29 май 2013, сряда, 19.00 ч., Първо студио на БНР

Б. Марчело - Шест сонати за виолончело и basso continuo

Изпълняват:
Георги Даскалов – виолончело
Васил Сариев – фагот
Александър Колев – чембало


31 май 2013, петък, 19.00 ч., Първо студио на БНР

Сонати за флейта и basso continuo от композиторите:
Ф. Бенда, М. Блаве, А. Вивалди и Й. С. Бах

Изпълняват:
Ивайло Василев – флейта
Георги Даскалов – виолончело
Александър Колев – чембало


2 юни 2013, неделя, 19.00 ч., Първо студио на БНР

Й. С. Бах – Бранденбургски концерти № 4 и 5, Концерт за две цигулки, струнни и basso continuo

Изпълняват:
Валентина Тенчева – цигулка,
Анелия Сталева – цигулка,
Евгения Ночева – цигулка,
София Проданова – цигулка,
Ивайло Василев-флейта, Екатерина Попова – флейта,
Гергана Чуклева – виола,
Георги Даскалов – виолончело,
Катя Каранова – контрабас,
Александър Колев - чембало



Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
25.05.2013 г. 15:35
Етикети:
Пловдивмузикафестивалбарокова музика
Седмица на барока в Радио Пловдив 2013
Посетено:
1298
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17084-sedmitsa-na-baroka-v-radio-plovdiv-2013