Празници / фестивали

XVII Международен детски танцов фестивал в Сливен

22-26 май 2013 година

За пореден път градът под Сините скали стана – с порива за сътворяване на изкуство - поле за изява на младите фолклорни таланти от различни точки на Европа и света. Да покажат танцувалните си умения пред своите връстници и гостите на Сливен тук дойдоха детски хореографски състави от България, Латвия (Рига), Грузия (Батуми), Индия (за пръв път, от гр. Нойда, щат Утар Прадеш), Косово (гр. Призрен), Русия (Воронеж) и Турция (Тегирдаг), както и от Украйна (2 трупи  от Мелитопол), Полша (Елк), Молдова (Тараклия), Унгария (Печ), и Словения (с. Средня Вас, Бохини).

Организатори са община Сливен, РИО на МОМН и Детският комплекс в града, а формациите при Второ основно училище „Христо Ботев” (танцов фолклорен състав “Българче”) и на Народно читалище „Хаджи Димитър - 1937 г.” домакинстват тази година събитието.

Фестивалът в Сливен членува в СИД (Международния танцов съвет към ЮНЕСКО) от 2007 г. 60 танцови трупи от 23 страни от Европа и Азия са участвали през 17-годишното му провеждане. Насловът на културната инициатива е удачно намерен - с вплитане реалиите на съвременния свят за сътрудничество и единение в културната сфера: на този фестивал действително се създават продължаващи през годините творчески контакти и утвърждава „Приятелство без граници”. 
            
Фестивалът обогатява подрастващите не само с усвояване ритмите на другарчетата им от различни страни, но благоприятства и опознаването на други държави и култури, гради мостовете на дружбата и човешкото общуване. Магията на танца е непосредствен начин - чрез танцувалните „сюжети”, ритми, песни и костюми, младите хора да се докоснат до автентичния дух на отделните държави, до традициите и фолклора, като част от културно-историческото им наследство. След пристигането, на състоялата се техническа конференция, участниците бяха запознати от организационния комитет с детайлите в програмата на пребиваването в България.
            
С импозантно дефиле по ларгото на Сливен, сбиращо погледите на всички с усмивките и красивите костюми на участниците, съставите се придвижиха в първия ден до мястото за церемонията по откриването – площад „Хаджи Димитър”, където над всички изяви бди с внушителния си ръст Войводата. Гайдарският оркестър към Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел предвождаше младите гости на  града към сцената за утвърдения през годините тържествен  ритуал. С вълнуващо слово към тях се обърна кметът Кольо Милев, който изрази удовлетворението си градът да посрещне отново в майските дни даровитите „посланици на танца”, за чието изкуство няма прегради. Непосредствено след откриването домакините – хореографските формации  към учебните заведения и читалища в Сливен, представиха общата композиция под наслов „На мегдана”. Изпълненията на всички гости–участници в международното детско фолклорно събитие, изявиха в съвместен концерт песните и ритмите на своите страни.
             
Кметът на града Кольо Милев отправи покана на следващия ден ръководителите на тринадесетте състава и техни представители да гостуват в общината на среща, на която бе домакин. Основателни са думите му, че „Сливен пази традициите, но е отворен към света и в трудни времена дава на младите една изключителна алтернатива за изява”, каквото бе усещането на всички.
                
Полето за представяне във фестивалните дни на фолклорните колективи е много широко: усвояване ритмите на приятелите от другите държави в известното вече „училище по танци”, гостуване в селищата на общината с концертни програми, “творческа работилница”, обсъждане от ръководителите на теми и проблеми из работата им по изграждане на умения и танцувална култура у подрастващите и др.
             
На 24 май – Деня на славянската писменост и българския печат, гостите ще се влеят в организираните по училища празници, а по-късно ще участват в шествието,  дефилето и тържествения ритуал по честване на „най-българския празник” - на площад „Хаджи Димитър”. Творческите изяви на домакини и гости завършват на 25 май с богата  програма  на гала-концерта в Драматичния театър „Стефан Киров”.
             
Отново присъстващите ще пренесат във времето частица от възторга на сърцата си в своите страни и родни места: с порив за завръщане и през идните години в духовен Сливен.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
23.05.2013 г. 14:11
Посетено:
1240
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17080-xvii-mezhdunaroden-detski-tantsov-festival-v-sliven