Празници / фестивали

Етнографският музей (ИЕФЕМ - БАН) в Нощта на музеите 2013

Програма за 18 май 2013 г.

Етнографският музей (ИЕФЕМ - БАН) в Нощта на музеите 2013


◊ ПРОГРАМАТА
 
Изложби

Изложбата „120 години Народен музей” (куратори: Андрей Тонев и Анита Комитска) проследява историята и институционалното развитие на Народния музей, чийто наследник е Етнографският музей, чрез архивни документи и богат снимков материал. Изложбата разкрива богатството и очарованието на етнографското наследство на българските етнически територии – днешна Централна и Северна България, Тракия, Македония, както и Северна Добруджа, Бесарабия, Банат и Мала Азия, както и на други етнически общности обитавали българските земи – каракачани, арменци, роми калайджии и др.

Изложбата „Записани в книгата на живота...” (куратор: Анита Комитска), посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи, показва духа на хармония, единение и взаимна почит между двата народа. Ще бъдат изложени ритуални еврейски предмети от еврейски синагоги, празника Шабат, много снимки и документи, свързани със спасяването. Акцент в изложбата са наградите от авторитетни еврейски организации, връчени посмъртно на Цар Борис III. Ще има кът с книги и списания, където посетителите ще могат да се запознаят допълнително с историята и културата на евреите по българските земи.

Изложбата „Кръстът в европейската култура” (куратор: Иглика Мишкова) се организира от Посолството на Ирландия в България като основно културно събитие по време на ирландското представителство на Европейския съюз. Изложбата ще представи както истински кръстове, така и снимки на кръстове от различни европейски държави.


Живо наследство

. 19:30 Сурвакари от Пернишко
. 20:00 Прожекция на филми, представящи български кандидатури за Представителните списъци и регистри на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО


Фолклорни закачки и импровизации

. 18:30 Музикални изпълнения на студенти от СУ „Св. Климент Охридски” и ученици
. 19:00 Блажно наддумване (вдъхновено от „Фолклорен еротикон”) – на всеки половин час.
С участието на Николай Кенаров и Илия Атанасов, абсолвенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Режисьор: Александър Събев. Научен консултант: Григор Григоров.
. 21:00 Клезмер музика в изпълнение на Незиха Ибишева – цигулка, Кирил Павлов – ударни инструменти, Георги Величков – акордеон, студенти от Националната музикална академия „Панчо Владигеров”.


Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
16.05.2013 г. 14:11
Посетено:
1552
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/17021-etnografskiyat-muzey-iefem-ban-v-noshtta-na-muzeite-2013