Празници / фестивали

В Сливен откриха Майските празници на културата "Сливенски огньове"

Тържествено откриване и богата културна програма на фестивала

Поривът за възобновяване на известните в миналото  „Сливенски огньове” вече втора година намира реализацията си в богатата и наситена със съдържателни културно-естетически прояви програма през май. С възрожденски песни и хора сливенци поставиха началото на празниците тази година на площад „Хаджи Димитър”, където оперните певци Даниела Дякова и Евгени Алексиев запалиха символния огън в жертвеника пред Пантеона на сливенските възрожденци. Той и паметникът на Войводата бяха обкичени с гирлянд от учениците-участници в Чинтуловата чета към ПМГ ”Добри Чинтулов”, в чест на начеващите под Сините скали празници. Техни организатори са община Сливен и културните институти и организации в града.
            
Словото на кмета Кольо Милев съпричасти жителите и гостите към мига на откриване на културното начинание: „С огромно вълнение заставам пред този паметник и пред вас – гражданите на Сливен, за да запалим символния огън на Майските дни на културата. Преди една година, заедно с вас, възобновихме тази прекрасна традиция. Надеждата ми е, че и огънят тук, и огънят в сърцата ни никога няма да угасне”. Ораторът се позова и на изпълнените с поезия и преклонение към Сливен думи на историографа д-р Симеон Табаков в книгата му „Опит за история на град Сливен”: „От много векове, откак съществува този град, в него не протича само един живот на преживяване от днес за утре или един живот  на спекула и печалби. Сливен не е легенда, не е град-измислица или приказка. В него духът и делата са действителна проява. Богатствата му са плод, чедата му са дух, синовете му – творци, създатели, борци”. Съзидателните дела за Сливен и България на писатели, учени, музиканти, художници, театрали и педагози чуха присъстващите, изречени от водещия Ив. Абаджимаринов на ритуала по откриването. Той подчерта, че са „имена на личности не само от историята на един град, а на  цял народ!”
            
Симфоничният оркестър (с диригент маестро Димитър Караминков и солист Ангел Станков) изнесе юбилеен тържествен концерт в Драматичен театър „Стефан Киров” , с който бе поставено началото на празниците „Сливенски огньове”. Присъстващите се насладиха на изкуството на оперните певци Елена Баръмова, Таня Иванова, Елина Михайлова, Даниела Иванова, Деян Вачков и Даниел Дамянов. Концертната проява е и част от музикалните инициативи за отбелязване на 80-годишнината от създаването на оркестъра, чийто професионализъм за пореден път бе проявен в изпълнението на репертоар из творчеството на композиторите Георги Златев-Черкин, Моцарт, Росини, Пучини, Верди, Гуно, Бизе, Маскани и др.
            
С думи на признателност към работилите през годините във формацията музиканти се обърна кметът на града Кольо Милев. За талантливия си и всеотдаен труд Симфоничният оркестър получи приза „Златна лира” от Съюза на музикалните и танцови дейци в България, поздравителни адреси от министъра на културата Вл. Пенев и от колегите си от родствени колективи.
            
Денят на откриването на културните празници „Сливенски огньове” бе изпълнен с разнообразни  по жанр начинания за различните възрастови групи: „талантите на Сливен” от детските градини и учебните заведения поднесоха на „открита сцена” концерт с едноименен наслов. Вечерта Ансамбълът за народни песни и танци и участието на сестри Диневи донесоха радостни преживявания за любителите на народното песенно и танцово изкуство.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.05.2013 г. 23:33
Посетено:
1393
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16977-v-sliven-otkriha-mayskite-praznitsi-na-kulturata-slivenski-ognyove