Празници / фестивали

Приключи Театралният фестивал "Бургаски изгреви Пролет 2013"

"Самодива" отнесе Голямата награда в Сливен

Приключи Театралният фестивал "Бургаски изгреви  Пролет 2013"


◊ СЪБИТИЕТО

Приключи Театралният фестивал "Бургаски изгреви  Пролет 2013"

В края на април за девети пореден път в Бургас си дадоха среща млади театрали от цялата страна. 47 състава от 13 града на страната участваха в “Празниците на младежкото театрално изкуство “Бургаски изгреви - Пролет 2013”. Фестивалът се провежда от Артцентър ”Компас” под егидата на Областния управител на Бургаска област, в партньорство с Община Бургас.

В рамките на четири дни (24-27 април) за ценителите на театъра имаше от всичко по много - от народната приказка, през българските класици - Ст. Л. Костов, Йордан Радичков, Елин Пелин и Иван Вазов, и чуждите - Бранислав Нушич, Виктор Хуго Раскон Банда, до Шекспир. Богата палитра - от трагедията, през фарса, до комедията. Артистите - от 5-6-годишни до студенти се раздаваха в своите роли и убедително доказаха, че са бъдещето на професионалната сцена.

Успоредно с програмата на Големият фестивал за втора година в рамките на “Бургаски изгреви 2013” се проведе “Завесата се вдига за немски език”, където своя талант и умения в постановки на немски показаха млади театрали от 12 училища с изучаване на чужди езици в цялата страна. Инициативата се осъществи от МОМН, Посолството на Германия в България, Арт център „Компас” - Бургас, Фондация “Ханс Зайдел” - България и Гьоте институт - София.

Но всяко нещо, дори и най-приятното, си има своя край. Приключи и “Бургаски изгреви Пролет 2013”. Четири дни младите театрали се вълнуваха, играха, намираха нови приятели, обменяха идеи и опит, но най-важното – стремяха се към Голямата награда. И ето… случи се.

Възпитаниците на Маргарита Маркова от Хуманитарна гимназия “Дамян Дамянов” - Сливен омаяха жури и публика с една история за мистерия и реалност, бури и седенки, загадки и магии, отчаяние и песни, любов между самодива и овчар. За своето чудесно представяне на „Самодива“ под режисурата на Росен Узунов те отнесоха Голямата награда в Града на стоте войводи.


. Подробна информация за всички награди от Театралния фестивал "Бургаски изгреви  Пролет 2013" може да намерите на http://burgaski-izgrevi.x90x.net/
Автор:
Мария Христова
Публикация:
04.05.2013 г. 07:35
Посетено:
1687
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16934-priklyuchi-teatralniyat-festival-burgaski-izgrevi-prolet-2013