Празници / фестивали

В Сливен се провежда XV Национален фестивал на детската книга

7-9 май 2013

◊ СЪБИТИЕТО

В Сливен се провежда XV Национален фестивал на детската книга

На пресконференция пред журналисти Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, представи идеите и замисъла на юбилейното издание на събитието, организирано тук за петнадесети пореден път. То е по инициатива на културния институт в града под Сините скали, (с почетен патронаж на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова) и обединява усилията на община Сливен и Министерството на културата.

Откриването на проявата е на 7 май т.г в Драматичен театър „Стефан Киров”, под звуците на фестивалния химн (текст П. Александрова). Националният фестивал на детската книга и тази година превръща града в „открита сцена” за изявите и творчеството на децата от цялата страна в жанровете литература, живопис, музика и театър. Във фестивалните дни Сливен става средище на творци (автори на книги за деца, издатели, илюстратори, театрали и композитори) за дискусии по проблемите на „детското четене” и на книгоиздаването за деца. Булевард „Цар Освободител”, превърнат в базар за книги, е сцената, наред с други места в селището, където звучат рецитациите, песните, представят се театралните постановки и протича общуването на децата с техните връстници от страната и чужбина. Участват издателства, утвърдени в книгоиздаването за деца.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Изявите всяка година са различни и разкриват креативността на организаторите при избора на форми: включени са забавни игри за подрастващите, с награди, концерти и посветения на 15-годишния юбилей на Националния фестивал на детската книга, под наслов „В една вълшебна звездна нощ”, както и декламации на любимо стихотворение, за „разказване на приказка”, „творческа работилница” за рисуване на маска за карнавала и др. За децата от страната се организира национален литературен конкурс „Едно невероятно пътуване във времето”, както и национален пленер за детска рисунка на тема „Магично приключение в света на мечтите” (с награждаване на отличилите се на специална церемония по закриване на Фестивала). Домакините и гостите се включват и в зрелищното карнавално шествие (с мажоретен състав „Фреш” от гр. Поморие и на духовия оркестър „Карандила Джуниър” от Сливен). Участват деца от всички кътчета на България: Бургас, Сливен, Кърджали, Благоевград, Добрич, Русе, Първомай и др.

В дните на празника Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен организира кръгла маса с международно участие на тема: „Фестивалът: децата, книгите, четенето. Петнадесет години”. На нея ще бъдат дискутирани важните за емоционалното и интелектуално развитие на подрастващите проблеми, като докладите и научните съобщения са включени в сборник, обобщаващ работата на форума.

Много и разнообразни са и проявите с участието на създателите на книги за деца от Сливен и страната: „трубадурски двубой” в жанр „проза” между Весела Фламбурари и Петя Александрова, представяне новите творби на авторите Божана Апостолова („Малката Божана в подводния свят”), на Екатерина Йосифова („Дракончето Поли”), Деньо Денев (“Хиляда промила любов”, насочена към тийнейджърите), Ангелина Жекова („Таласъмската кратунка”) и на Юлия Спиридонова-Юлка („Макс. Всичко на макс”). Тук ще имат своите премиери и книгите на Биляна Траянова „Хариша, царят на маймуните” и „Хариша и Анаитис”, от поредицата „Хариша”. Ще се състои и промотиране на книгите „Здравей, Рада” и „Лека нощ, Рада” на Нели Маргаритова от поредицата „Тайни и вълшебства на улица „Розмарин 13”. Шимо Ешич ще представи книгата си „Везана торбичка”, а ИК “ПАН” - поредицата „Покривче - български майстори на словото”.

Интересен е замисълът на организаторите да бъде създаден специално за юбилея и представен сборник с разказани за детството истории от носителите на голямата награда „Константин Константинов” или тази „за автор”, под наслов: „Искааам! Истории за пораснали деца”, с участието на писателите Георги Константинов, Марко Ганчев, Катя Воденичарова, Кина Къдрева, Лиляна Стефанова, Виктор Самуилов, Панчо Панчев, Петя Александрова, Ангелина Жекова, Юлия Спиридонова и Весела Фламбурари. История е представил и поетът Валери Петров, която, със съгласието на автора, ще бъде поместена в сливенски вестници. Участие в оформлението на сборника имат художниците Петър Станимиров, Ясен Гюзелев, Спас Спасов, Ралица Мануилова и Олег Топалов.

С произведения на посочените художници - носители на националната награда „Константин Константинов” (в категория „илюстратор”), ще бъде открита изложба-илюстрация по време на Фестивала. С творбите на децата-участници във Втория национален конкурс за изработване на театрални кукли по любими литературни герои, се експонира изложба по посочената тематика - с награждаване на отличените. Традиционният участник през годините във фестивалните прояви - театрална къща „Мариета и Марионета”, ще покаже своето представление „Дядо вади ряпа и други приказки”.

С вълнение от участниците и гостите се очаква официалната церемония по връчване на националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване. И тази година „магическата атмосфера” ще бъде съхранена с интересни съвременни форми: (мултимедия, претворени за сцена приказни сюжети, музикални и танцови изпълнения от връстници и др.) Ще присъстват вицепрезидентът на Р България М. Попова, както и носителите през годините на престижната награда на името на видния български писател К. Константинов. За атмосферата на тържествения концерт-спектакъл ще допринесе участието като водещи на актьорите Николай Урумов и Александра Сърчаджиева.

С носителите на националната награда „К. Константинов - 2013 г.” ( в категориите: „за цялостен принос”, „автор”, за „илюстратор” и „издателство”) се организира в заключителния ден на Фестивала пресконференция. Гостите на културното събитие отнасят със себе си сувенири, а в душите си - паметта за незабравимите духовни преживявания в „града на войводите” .

Автор: Иванка Денева
01.05.2013 г. 00:34
Посетено: 1318
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16926-v-sliven-se-provezhda-xv-natsionalen-festival-na-detskata-kniga