Празници / фестивали

Майски празници на културата "Сливенски огньове"

5-30 май 2013 г., Сливен

◊ СЪБИТИЕТО

Поривът за възстановяване в обществения и културен живот на Сливен на известните в недалечното минало „Сливенски огньове” намира от няколко години естествено продължение в амбициозната естетическа програма през май - с прояви в различните жанрове и сфери на изкуствата.

И тази година тенденцията получи реализация в замисъла на дейностите, организирани от община Сливен (отдел „Култура и вероизповедания”, с гл. eксперт Ваня Шишкова) - със съдействието на културните институти, творците и единодействието с националните творчески съюзи. Целта е да бъдат удовлетворени потребностите от досега с изкуството на различните възрастови групи граждани чрез утвърдени и устояли във времето форми, както и с търсене на нови - по-съвременни и нетрадиционни. Идеите на замисъла бяха разяснени на пресконференция от зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Славов.


◊ В ПРОГРАМАТА

Програмата начева на 5 май на сакралния за сливенци площад „Хаджи Димитър” с великденското веселие, създадено от фолклорния танцов състав „Браво” и детската танцова формация „Българче" при Второ основно училище „Христо Ботев” и НЧ „Хаджи Димитър - 1934”. В следващите дни любителите на фолклорното творчество ще се наследят на народното изкуство на Регионалния събор в Кермен, (протичащ по отделна програма.)

Специален акцент тази година в програмата намира провеждащият се за петнадесети път Национален фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” (директор Росица Петрова-Василева), с участието на кръгла маса по проблемите на книгоиздаването за деца, с прояви на детското творчество и връчване на награда на името на видния български писател Константин Константинов.

Денят на Европа и на победата над хитлерофашизма - 9 май, ще бъде отбелязан с усмивките и ритмите на децата от детските градини и учебните заведения на региона в програма под наслов „Талантите на Сливен”. По повод на светлата дата сливенци ще присъстват и на тържествен концерт, изпълнен от съставите на българо-руски хор „Славяне” и вокална група „Россиянка” към дружество „Отчий дом”. В драматичен театър „Стефан Киров” ще се състои тържественото откриване на културните празници „Сливенски огньове” - с концерт на Симфоничния оркестър „Сливен” (дир. маестро Димитър Караминков). В него почитателите на класическата музика ще се насладят на гласовете на Камен Чанев (тенор), на изкуството на сопраните Илина Михайлова, Таня Иванова и Даниела Иванова, и на басите Евгени Алексиев и Деян Вачков. Вечерта ще протече тържествената церемония по запалване на символния огън на Майските дни на културата „Сливенски огньове”, като гражданите и гостите на града ще присъстват на концерта на сестри Диневи и в празничното веселие - с участието на Ансамбъла за народни песни и танци.

На 10 май т.г Сливен ще отбележи Деня на Хаджи Димитър в родната му къща-музей - с урок по родолюбие - с участието на ученици от Второ ОУ „Христо Ботев” и на художествени колективи от читалището, носещи името на Войводата. 173-та годишнина от неговото рождение ще бъде чествана с ритуал по полагане на венци и цветя на площада, където се извисява неговият паметник.

Програмата на Майските празници на културата предвижда представяне на изследването „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892-2012 г.”), с участието на Долорес Дилова (фондация „Поддържане на изкуството в България”) и Любен Генов (СБХ). В средата на месеца ще бъде открита и регионална изложба - IV Национален конкурс „Алианц България” (за живопис, скулптура и графика).

Сливенци ще се докоснат до света на новите книги на сливенски творци (д-р Андон Бояджиев - том III от поредицата „Будна памет за Сливен, и на Красимир Димитров). Жури с председател Надя Попова ще обяви резултатите от литературния конкурс на името на писателя Валентин Найденов - 2013 година. В дните преди празника на българската култура - 24 май, е предвидено четящите хора на Сливен да се запознаят и с литературния сборник „Жажда” - 2013 г., (с публикации на творци от Сливен, Добрич, Варна, Генерал Тошево и Ямбол - и рецитал от участниците). На 28 май в Клуба на дейците на културата ще гостуват творци от Стралджа и племенницата на Йордан Йовков - Желязка Гроздева, с която ще се проведе среща-разговор.

По специална програма в Сливен ще протече Нощта на музеите, организирана чрез съвместните усилия на Регионалния исторически музей в града и Художествената галерия „Д. Добрович”. В дните преди празника на Славянската писменост и на българската култура и печат ще протекат дните на Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” - с тържествена церемония по откриването, представяне на отделни програми от децата на държавите-участнички и тържествена гала вечер - по закриването на събитието.

В деня преди празника преподавателите и възпитаниците от Националната художествена гимназия в Сливен ще представят в специална експозиция новите си творби. В навечерието на „най-българския ден” ще се състои тържествена вечер-концерт за връчване наградите на името на възрожденската учителка Аргира Жечкова, приза на Клуба на дейците на културата и почетното отличие „Неофит Рилски” на МОМН.

В съответствие със стратегията на общината за внимание към духовните потребности на подрастващите е предвидена среща на общинското ръководство с ученици, носители на награди от международни олимпиади, състезания и конкурси. За младите хора предстоят интересни инициативи с тяхно участие и срещи с гостуващи състави и групи.

Всеобщо е очакването за обогатяване културния живот на града под Сините скали и на жителите му с предвидените в програмата за Майските дни на 2013 година прояви.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
26.04.2013 г. 14:41
Посетено:
1520
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16881-mayski-praznitsi-na-kulturata-slivenski-ognyove