Празници / фестивали

Трето издание на София хартиен арт фест

24 април - 2 юни 2013 г.

Трето издание на София хартиен арт фест


◊ СЪБИТИЕТО

От 24 април до 2 юни 2013, фестивалът София хартиен арт фест 
ви кани да присъствате на един истински триумф на светлината, надеждата и свободната мисъл, превъплътени по нестандартен начин в образи от хартия.
Форумът дава шанс за изява на творци от цял свят.

Третото издание на София хартиен арт фест на фондация "Аматерас" ще продължи повече от месец - от 24 април до 2 юни и по традиция ще поднесе на софийската публика очаквани и интересни събития. Уникален по рода си, без аналог в цяла Европа, фестивалът има многофункционален характер и дава възможност за съжителство на традиция и новаторство, класика и експеримент, провокация и високи достижения. София хартиен арт фест е форум за изява на творци от цял свят.

София хартиен арт фест съчетава в себе си множество по-малки проекти. Това са съпътстващи  събития, свързани с трансформациите на външни пространства, а също и  редица  инициативи съотнесени към представянето на чуждестранните гости от Биеналето.  Ще има интересни презентации за  необичайни технологии за направата на хартия. А Хартиената улица, както и Ежегодна изложба-конкурс за хартиено изкуство - малък формат са вече традиция в София хартиен арт фест. В него ежегодно участват между 100 български  и над 200 чуждестранни автори, от над 40 държави. Фондация "Аматерас" реализира своите проекти, с подкрепата на своите спонсори и партньори, благодарение на които идеята успява да достигне до над 1 милион души по целия свят.


◊ СТРУКТУРА

София хартиен арт фест тази година ще се проведе в периода от 24 април до 2 юни 2013 г. и включва следните мероприятия:
- Аматерас - Ежегодна изложба за изкуство от хартия
- Биенале за хартиено изкуство София
- Хартиена арт академия
- Хартиен театър
- Мултимедия и кино експерименти (нов раздел)
- Съпътстващи събития – те ще бъдат провеждани в галерийните пространства и на открити места в столицата по време на Хартиения арт фест.

Едно от най-важните съпътстващи събития на фестивала ще е Хартиената улица в Нощта на музеите и галериите. Ще се организират уъркшопи, демонстрация на различни техники за направата на хартия и хартиени произведения, състезания за малки и големи, лекции, а така също и представяне на гостуващите автори.◊ НАЧАЛО

Арт алея  
24 април – 24 май

Аматерас - Годишната изложба-конкурс за хартиено изкуство малък формат

От 24  април до 2 юни 2013 г. за пети пореден път фондация "Аматерас" организира Годишната изложба-конкурс за хартиeно изкуство малък формат. За тези пет години фондацията съвместно с Арт алея представи на българската публика повече от 400 автора от 35 държави с уникални по своята същност произведения на изкуството, създадени от хартия. Тази година от нея се роди и идеята за изложбата Art Book, благодарение на няколкото високо признати и наградени произведения през 4 години на Недко Недков - награда за български автор 2009, Сун Йонг Канг от Корея, награда за млад автор в двете предходни години 2010 и 2011, изненадваща публиката с невероятното си майсторство, философия  и въображение в този много специфичен и красив раздел.   
                                                           . 
В петата, юбилейна за "Аматерас" година от създаването си, по традиция представянето на участниците и експозицията на творбите им ще се случи в уютната и изпълнена с артистичен дух столична галерия "Арт алея", постоянен партньор на фондацията по проекта.Тази година за наградите се борят автори от Германия, Великобритания, Япония, Швейцария, Корея а българското участие със всяка изминала година показва  все по-интересни и авангардни решения, които тази година са конкуренти за големите награди. Автори като Ричард Суини, Йо Макдоналд, Ирене Рамензее, Йошио Хасегава, Велика Прахова, Герлинде Хофман, Мишел Самур и плеяда от великолепни автори от цял свят

От 24 април до 25 май 2013 г. ще можете да се насладите на двумерни и тримерни изящни малки форми от хартия, без ограничения по отношение на използваните техники, видовете хартии и жанрове. Създателите им по недвусмислен начин са доказали съпричастността си към идеята на "Аматерас", а именно – да използват един толкова прозаичен на пръв поглед материал като хартията, който обаче доказва във времето, че е вечен и непреходен. Защото тя – хартията е едно от най-великите човешки открития. Тя е нашата памет. Тя е онази, която запечатва всички наши мисли и мечти. Тя е жива и мъдра, инспирираща ни към творчество и откровение. Изложбата има за цел да  предизвика креативността и новаторството в участниците, като смело надхвърля обичайните представи за това къде, как и защо може да бъде употребена. Всички, които искат да узнаят тайните на малките хартиени форми с големи идеи и неограничени възможности, ще Ви очакваме на ул. "Гладстон" 51-А от 24 април до 25 май 2013, галерията е "Арт алея".

Годишната изложба-конкурс за хартиeно изкуство малък формат, е първопричината за появата на София хартиен арт фест през 2011 година, най-мащабния проект на фондация АМАТЕРАС у нас, а и в цяла Европа, свързан с хартиеното изкуство. Това го прави важна част от кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 година. Много от авторите които ще бъдат представено и в Биеналето за Хартиено изкуство са от фаворитите представяни в "Арт алея"


◊ ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

СОХО 
25 април – 19 май – 19.00 часа

Официалното откриване на фестивала ще започне с парад на младостта и радостта от живота, въпреки морето от сиви новини, въпреки нечии нерадостни мисли, въпреки кризата, онази в ежедневието, но и онази в душите ни . Пълният с изненади карнавал по откриването ще се случи в свежото, нестандартно и иновативно пространство СОХО (ул. "Искър" 4). Различното място на София, мястото на инакомислещите, мястото за нестандартните хора с нестандартни идеи, мястото за смели експерименти, мястото за блянове и мечти, мястото на най-креативните хора – младите, чиято енергия идва също както пролетта, за да ни зареди с позитивна енергия най-малко за няколко сезона напред.   

Началото на тазгодишния София хартиен арт фест ще положи основите на един очакван триумф на необикновеното и новото в София, посредством цвят, музика, светлина и много хартия, чиито неочаквани превъплъщения ще ви изненадат за пореден път по възможно най-различни и най-приятни начини.

Пространството на СОХО ще бъде превърнато в един иреален свят от хартия, в който студентите от НАТФИЗ ще развихрят своето въображение и ще облъчат всеки присъстващ с огромни дози позитивизъм, радост, красота и креативност.

Карнавал по време на криза е като „пир по време на чума“, но какво би ни останало от този живот ако загубим вкуса си към красотата, към изкуството? Събитието хвърля ръкавица на статуквото, на притиснатия в ъгъла социален живот, на неусмихнатите хора, на тъжното настроение, надвило цялото ни общество в последните месеци.

Ние ще го заменим с огромни дози светлина и радост, и сигурни сме, те ще тържествуват не само на 25 април 2013 г., когато "Аматерас" ще изгрее и ще даде път на поредица от експозиции, прожекции, театрални представления, уъркшопи и много други хартиени инвенции, но ще остане в съзнанието на всеки, докоснал се до магията на силната творческа енергия и свободната мисъл.
 
В пространството на СОХО ще могат да се видят интригуващи творчески идеи, отнасящи се до човешката любов към маскарада, до желанието да бъдем свободни зад маската, макар и за едни кратък миг. Маската,  която ни кара да бъдем онова, което не си позволяваме да сме в ежедневието, а трябва, за да покажем невидимата, но по-истинска наша същност и да се радваме истински, без да се страхуваме.

Именно в СОХО, в сърцето на столицата ни, въпреки песимизма и проблемите, независимо от политически пристрастрия и предизборни кампании, "Аматерас" ще постави началото на едно вълшебство, което ще  вдъхнови и окрили всеки, който се потопи в магията на изкуството. Онова, което ще се случи на 25 април ще постави само началото на едни дълги и красиви 40 дни, през които ще станем свидетели на истински парад на хартията в море от неочаквани форми и смели трансформации.
 
Независимо  дали ще вали, дали ще бъде студено и мрачно, мечтите на онези, които идват, за да променят света и да го направят различен и примамлив имат един единствен шанс - да се превърнат в реалност.      

В програмата на фестивала от 25 април до 19 май в СОХО ще ви очакват интересни прожекции от раздела КИНО – за първи път в програмата ни. Ще видите около 90 минути колаж от късометражни филми, специално подготвени от екипа на БУЛДОК.

Сред заглавията е и „Чудесата на хартията“, филм създаден от Алма Матер през 2011 г. по време на първото издание на София хартиен арт фест и отварящ нова страница в разбиранията ни за историята на горите и хартията.

Очакваме ви!


Автор: Фондация Аматерас
22.04.2013 г. 16:56
Посетено: 1318
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16868-treto-izdanie-na-sofiya-hartien-art-fest