Празници / фестивали

IХ Празници на младежкото сценично изкуство "Бургаски изгреви 2013"

24-27 април 2013 - Бургас отново става младежка театрална столица

IХ Празници на младежкото сценично изкуство "Бургаски изгреви 2013"


СЪБИТИЕТО

„Бургаски изгреви 2013“ с постановки на български и немски език


Последната седмица на април за девети пореден път ще направи Бургас театрална столица на България. За четири дни на сцените на Военен клуб, Зала НХК и Зала „Космос“ бургаската публика ще може да се потопи в магията на театъра, да посрещне 28 театрални състава от 13 града в страната, да се наслади 35 постановки на български и чужди автори и 12 спектакъла на немски език, да докаже за пореден път, че не само миналото, но и настоящето и бъдещето на театъра е в този град.

Тази година може да се види по много от всичко – от народната приказка, през българските класици - Ст. Л. Костов, Йордан Радичков, Елин Пелин и Иван Вазов, и чуждите - Бранислав Нушич, Виктор Хуго Раскон Банда, до Шекспир. Богата палитра - от трагедията, през фарса, до комедията. Ще ни разплакват, ще ни разсмиват, ще ни карат да мислим и да мечтаем. И всичко това с желание и плам, които само младите могат да ни дадат.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

За първи път ще видим и уличен театър – на площада пред общината Младежки театър „Алтернатива“ – Горна Оряховица ще представи „Клоунада“. Артисти на кокили, буфосинхронисти, нестандартни живи статуи, смях, закачки с публиката… Шеговит поглед към живота, любовта и приключенията.

Заедно с програмата на Големия фестивал, за втора година в рамките на “Бургаски изгреви 2013” своя талант и умения в постановки на немски език ще покажат млади театрали от училища с изучаване на чужди езици в цялата страна.

„Театър в училище” е на тема „Европа и нейните ценности“и ще се проведе в зала „Космос“. Младите актьори ще бъдат посланици на европейските ценности: толерантност, равенство, човешки права, приятелство, мирно съжителство. 

Инициативата се осъществява от Министерство на образованието, младежта и науката, Посолството на Германия в България, Арт център „Компас” - Бургас, Фондация “Ханс Зайдел” - България и Гьоте институт, София.

 

Пълната програма на Международния фестивал "Бургаски изгреви 2013" можете да намерите на: http://burgaski-izgrevi.x90x.net/


Автор:
Мария Христова
Публикация:
22.04.2013 г. 10:47
Посетено:
1251
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16864-ih-praznitsi-na-mladezhkoto-stsenichno-izkustvo-burgaski-izgrevi-2013