Празници / фестивали

Световният ден на книгата и авторското право в СУ, Факултет по журналистика

На 23 април светът празнува силата на книгата

Световният ден на книгата и авторското право в СУ, Факултет по журналистика


◊ ПРОГРАМАТА

ФЖМК при СУ ще отбележи Световния ден на книгата и авторското право на 23 април 2013 г. с три нестандартни събития:

1. Експозиция „Алтернативни тела на книгата”:  Творчески проекти на студенти от специалността „Книгоиздаване” и магистърската програма „Креативна комуникация”. Ръководител на проектите е доц. д-р Милена Цветкова, преподавател по „Книгата като медия” и „Съвременно световно книгоиздаване” от катедра „Печат и книгоиздаване” на ФЖМК.

2. Презентация на тема „Развитието на българския комикс”, подготвена от Антон Стайков, изследовател на комиксите и докторант в катедра „Комуникации и връзки с обществеността” на ФЖМК.

3. Представяне на „първото българско официално пиратско копие” – дигитален албум с комикси “Над дъгата”. Авторите са художници, работили в списание “Дъга” (1979-1992). Аналоговата (печатната) версия на албума вече е библиографска рядкост. Разпространението на копието е осигурено от самите издатели – „Проектът ДЪГА”. Желаещите трябва да си носят флашки.

Експозицията може да се види през целия ден от 9:00 до 19:00 ч. Раздаването на „авторското пиратско копие” и презентацията ще протичат между 16:00 и 19:00 ч. във фоайето на ФЖМК.

Плакатът за Световния ден на книгата и авторското право е нарисуван от Антоанета Лязова, дипломиран магистър по „Книгоиздаване” от ФЖМК.

***

За пръв път 23 април е отбелязан като Световен ден на книгата и авторското право през 1996 г. Обявен е на 28-та сесия на ЮНЕСКО на 15 ноември 1995 г. (с Резолюция №3.18) по решение на Международната асоциация на издателите (IPA). Самото предложение за „ден на книгата” е на Асоциацията на издателите от Испания. А добавката „и авторското право” идва по идея на Асоциацията на издателите от Русия.

Автор:
Доц. д-р Милена Цветкова
Публикация:
21.04.2013 г. 13:23
Етикети:
изложбаФакултет по журналистикаСУпразник
Ден на книгата и авторско право
Посетено:
3407
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16861-svetovniyat-den-na-knigata-i-avtorskoto-pravo-v-su-fakultet-po-zhurnalistika