Празници / фестивали

Световен ден на книгата и авторското право (23 април) във Варна

Тази година събираме любими цитати от книги на български автори

◊ СЪБИТИЕТО

Световен ден на книгата и авторското право - 23 април

„Цитирай любимия си български автор“

Една кампания на книжарници „Театъра”, "Параграф 22” във Варна и интернет издание „Градското списание”

В духа на добрите традиции, поставени през 2011 година с началото на дългосрочната кампания „Книгата винаги ще е на мода“ и през 2013 година отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право 23 април.


ТАЗИ ГОДИНА

Тази година решихме да не организираме литературно четене (както миналата година), а да поканим читателите да споделят с нас прочетеното от български автори. Така ще разберем творчеството на кои български писатели – класици и наши съвременници, са достигнали най-бързо и са останали на правилното място – в ръцете на читателите. Акцентът е отново върху българската литература, която във Варна се предлага в най-голямо количество в двете книжарници. Тази година към инициативата се присъединява и кафе „Кифличка“.

• „Цитирай любимия си български автор“

На 23 април в книжарница „Параграф 22“ (бул. „Княз Борис І” 82) и в кафе „Кифличка“ (бул. „Княз Борис І” 88) ще има специални места, в които посетителите да оставят написани на лист любимите си фрази от книги и мисли на български автори. След 23 април ще бъде изтеглена томбола и двама от участниците ще спечелят награди от книжарниците и от кафе „Кифличка“.

• Какво ще се случи с цитатите?

Повечето ще бъдат публикувани в изданието „Градското списание“ в рубриката „Цитат на деня“. Най-подходящите от тях ще послужат за тема за размисъл и творчество в заниманията на Детска литературна школа „Движение“ с ръководител Мариан Желев, в която се обучават талантливи пишещи деца и младежи на възраст от 7 до 18 години.


◊ ЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА КНИГАТА

Денят е избран от ЮНЕСКО и се отбелязва от 1996 г. насам. В този ден са починали Шеспир и Сервантес. Идеята е заимствана от традициите на Каталуня, където 23 април е денят на Свети Георги и там по традиция хората си подаряват книга и цвете. В наши дни 23 април е повод хората по света да изразят уважението си към литературното творчество, издателската дейност и авторското право.


• На 23 април книжарница „Параграф 22“ ви очаква от 9,31 до 19.29 часа, кафе „Кифличка“ от 8,00 до 19,00 часа.Автор: Елена Владова
19.04.2013 г. 16:26
Посетено: 1136
Етикети: българска литература, книжарници, кампания, Световен ден на книгата, Параграф 22, Варна интернет издание Градското списание, Театъра
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16849-svetoven-den-na-knigata-i-avtorskoto-pravo-23-april-vav-varna