Празници / фестивали

Пети детски национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада"

Младежки дом, Монтана, 19-20 април 2013 г.

Пети детски национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада"


◊ СЪБИТИЕТО

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките партнира на Младежкия дом в Монтана за осъществяването на Петия детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Директорът му проф. д.изк. Лозанка Пейчева ще бъде член на журито в раздел „Народно пеене”, с който започва конкурсът на 19 април.

Освен Академията за музикално и танцово изкуство, представена от проф. Тодор Киров и доц. д-р Светла Станилова, тази година и Югозападният университет „Неофит Рилски” ще бъде съпричастен към творческото състезание с участието на гл. ас. Мариана Манолева – вокален педагог и солист  на ансамбъл „Пирин”, ще оценява гласовитите участници в конкурса. Доц. Петър Григоров от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” ще оглави журито в раздел „Хореография”.

Фестивалът, провеждан под патронажа на кмета на Монтана Златко Живков, се утвърди и намери подкрепа от страна на авторитетни научни институции и медии, фирми и неправителствени организации. В предходните му четири издания взеха участие около 1800 деца от 27 населени места от цялата страна. От миналата година конкурсът излезе и извън пределите на България чрез раздел „Видеоконкурс за народни песни и хореография”, в който взеха участие българчета от САЩ и Украйна. В тазгодишното издание на конкурса ще участват близо 900 деца от 24 населени места.


◊ В ПРОГРАМАТА

Освен традиционната етнографска изложба от килими и предмети на бита от фонда на Исторически музей – Чипровци, домакините ще покажат във фоайето на Младежкия дом изложба-базар на народни занаяти, характерни за региона. Ще участват майстори килимари, грънчари, дърворезбари. В паузата между изпълненията в различните групи на раздел „Народно пеене” на 19 април ще бъде представен вторият брой на алманаха „Резерват Северозапад”.

Докато близо 200 млади певци и техните преподаватели очакват класирането, Младежкият духов оркестър на ПМГ „Св. Кл. Охридски” и КСТ „Астра” към Младежкия дом ще забавляват публиката. Ще бъде излъчен и филмът „Монтана – златото на Светия Дух”, както и новият филм на сценариста и оператор Ивайло Пенчев и режисьора Иван Георгиев-Гец „Чипровските килими”, представен от проф. д.изк. Лозанка Пейчева. Така гостите на певческия конкурс, които пристигат от 19 населени места, ще научат повече за града-домакин и културно-историческото наследство на региона. През деня те ще имат възможност да посетят безплатно експозициите на Регионалния исторически музей - Монтана.

Изключително интересен ще е вторият ден на конкурса – 20 април. В идната събота в залата на Младежкия дом ще се надиграват над 20 танцови състава. Във видеоконкурса ще участват с изпълнения българчета, живеещи в чужбина.

Доброволци от сдружение „Младежки Северозапад” ще помагат на екипа на Младежкия дом по време на конкурса. Те ще бъдат облечени в тениски, брандирани с логото на конкурса и изработени от фирмата “Gifts Advertising”, чийто собственик е Ивайло Герасимов – народен певец, бивш изпълнител в народен хор „Пъстренец”. Освен Община Монтана, която осигурява финансиране за конкурса, той е подпомогнат от спонсори, осигурили предметни награди за победителите. Това са ателие за народни носии „БалканФолк”, хипермаркет „Технополис”, Младежки информационно-консултантски център - Монтана, и ДЗИ - Монтана. Спомоществователи на конкурса са също банка „Пиреос”, „Агромашина”, фирма „Сали”, „Джесика” ЕООД, оторизиран представител на “Great Wall”, „БКК-95” ООД. Закуски за участниците  са осигурени от фирмите „Млин Трейд” ЕООД и „Устрем-97” ООД. Безалкохолните напитки с марката „Копрен” предоставя безвъзмездно ЕТ „Джонкин - Малин Димитров”. Конкурсът се организира в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и школа по български народни танци „Стоянови”.

Програма „Хоризонт” на Българското национално радио (БНР) за пръв път ще бъде медиен партньор на конкурса „Напеви от Северозапада”. Екип на БНР ще излъчва от Монтана и ще направи записи на най-талантливите участници в надпяването. Домакин на изнесеното студио на най-авторитетната национална медия ще бъде общинското радио „Канал М”. Медийна подкрепа оказват телевизия СКАТ, БНР - Видин, радио „Беркк М” и радио „Силвър” - Враца, както и профилираното за фолклор интернет радио „Родолюбие”. Благодарение на фирма “Net Works” конкурсът ще се излъчва на живо в интернет.


За повече информация:
Асен Асенов
Директор на Общински младежки дом
тел. 0889 00 44 13



Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
17.04.2013 г. 14:32
Етикети:
ИЕФЕМ - БАНМонтанаконкурсфолклорНапеви от Северозапада
Пети детски национален фолклорен конкурс
Посетено:
1623
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16833-peti-detski-natsionalen-folkloren-konkurs-napevi-ot-severozapada