Празници / фестивали

"Антистатик" VI: Скъси дистанцията

Шестото издание на фестивала „Антистатик” стартира с предфестивална програма

"Антистатик" VI: Скъси дистанцията


◊ СЪБИТИЕТО

Броени дни преди официалното начало на своето шесто издание Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” представя платформата за танцови практики и теории „Без дистанция” – проект на Платформа „Нови драматургии” в партньорство с „Брейн Стор Проджект”.

„Профилът е важен”
е мотото на тазгодишния „Антистатик”. Изборът съвсем не е случаен. Още от началото на своето съществуване фестивалът се утвърди като платформа за категорични артистични позиции. Заедно с последните тенденции от международната сцена на съвременния танц и пърформанс, които ще покажат между 15 и 21 април ярки артисти от три континента, „Антистатик” ще предложи възможност за един по-дълбок поглед в това изкуство.


◊ В ПРОГРАМАТА

Образователната платформа в рамките на фестивала - „Без дистанция”, стартира на 11 април и ще продължи до 23 април включително. Тя е насочена към артисти, които желаят да усвоят актуални танцови практики и теории,  допълнително да формират, провокират или утвърждават своя профил.

В серия от лекции между 11 и 13 април ще бъде обсъдено как съвременният танц се позиционира в България, ще бъдат представени едни от пионерите му в световен контекст – артистите от Джъдсън Данс Тиатър в Ню Йорк, както и значението на авангардния композитор Джон Кейдж за началата му. За него ще говори един от големите български специалисти по творчеството му – композиторът Румен Бальозов. Какво е да изнасяш лекция за легендарната музикална композиция „Лекция върху нищото” и какво е Нищото ще стане ясно на 13 април (събота) от 18.00 ч. в Гьоте институт. Два дни по-късно, вдъхновена от същата композиция, унгарката Естер Саломон ще постави официалното фестивално начало на „Антистатик” с нейния „Танц за нищото” от 19 ч. в Театралната зала на Софийския университет.  Лекциите са със свободен и отворен достъп.

За първи път у нас в рамките на платформата ще се проведе и синтезиран курс по теория на танца и пърформанса в модула Теория/практика. Водещият Томас Шауп – танцов теоретик и драматургичен консултант от Германия, ще представи основни идеи в съвременната теория на танца. Работно ателие на изследователя в съвременните изпълнителски изкуства Виктория Перез Ройо (Испания/Германия) ще предостави възможност да се изпробва нейната продуктивност за артистичната практика на действащи професионалисти.

А изпробването на различни танцови техники ще бъде възможно в рамките на два практически класа. Техни водещи ще са Джи Е Лим от Южна Корея, която в рамките на основната фестивалната програма на „Антистатик” ще пресрещне в „Суров материал” традиционния корейски танц с личните си разбирания, и Дани Браун от САЩ, която участва във фестивала с представление, обявено за „най-горещото солово пърформанс-шоу на международната сцена днес” - „Как си представяте дявола?”.

Програмата на „Без дистанция” е насочена към професионални хореографи, театрални и танцови изпълнители, теоретици на съвременните изкуства, както и студенти. Тъй като местата са ограничени е необходимо предварително записване. Всички зрители на фестивалната програма от представления на „Антистатик” са поканени на неформални дискусии, които обръщат внимание на това как можем да споделяме и обсъждаме опита си на зрители, как гледаното резонира в нас. Те ще се състоят на 17 и 21 април от 17 ч. в зала „Гъливер” на Червената къща.

. Повече подробности за достъпа до събитията от „Без дистанция” и акценти от фестивалната и паралелната програма на „Антистатик” ще намерите на официалния сайт на фестивала - http://antistaticfestival.org, както и на сайта на платформа „Нови драматургии” - http://www.dramaturgynew.net/.


***

Платформа за танцови практики и теории „Без дистанция” се съфинансира от Програма „Култура” на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019. Провежда се с любезното съдействие на Гьоте-институт в България, на Център за култура и дебат „Червената къща”, Дерида Данс Център, Бетахаус София и Флава Хаус.


Автор: Миалена Халваджийска
12.04.2013 г. 15:28
Посетено: 1092
Етикети: дискусии, лекции, пърформанс, фестивал, практически ателиета, платформа Без дистанция, Международен фестивал за съвременен танц, Скъси дистанцията, Антистатик VI
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16784-antistatik-vi-skasi-distantsiyata