Празници / фестивали

Яворови Януарски дни, Чирпан 2006

Низ от културни събития

Приключиха традиционните Яворви Януарски дни - Чирпан 2006. Те започнаха традиционно със запалване на символичния огън на Яворовата поезия пред паметника на Яворов от председателя на НЧ “П. Яворов” Веселин Джанкардашлийски в присъствието на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев.

Духът на Яворов възкръсна в поетичното слово на поетесата Мирела Иванова:

“Поет вместо нас и заради нас – Самси - правнук на мавър от Чирпан, ”крачолчето”, както го наричат съучениците му от пловдивската гимназия, телеграфист в Анхиало, който отмерва с крачки в студената си стая ритъма на “Калиопа”, несретник и любовник, съпруг на най-красивата жена, артистичен секретар в Народния театър… Автор на “Безсъници”, Прозрения”…, един поет със жълти очи, Самси между тия оголени стени… поетът Пейо Крачолов Яворов ще тури край на живота си, ще затвори кръга. С отрова и револвер. Самси! О, не – не сам и самотен - САМСИ е безсмъртната душа на поета, с която Яворов беляза поезията и съдбата си, самси в бляскавата виртуозност на езика и стиха, из чиято музика лъха трагизмът на “свръхвечните въпроси, които никой век не разреши”.

За пръв път на Яворовите Януарски Дни – 2006 прозвуча и музикалната творба за сопрано и пиано на маестро Георги Атанасов “Лист отбрулен” в изпълнение на Руска Смилкова - сопран и Ромео Смилков - пиано.

Художникът проф. Никола Хаджитанев гостува със самостоятелна изложба в родния си град.
Приятелите на Чирпан от НЧ “Просвета” в гр. Поморие поднесоха блястящ спектакъл по стихове на Яворов и Константин Илиев: “Ще дойдеш ти, очакван ден!…”

Добър финал на празниците бе срещата с писателя Боян Биолчев, ректор на СУ “Климент Охридски”, представен от издателя Иван Гранитски. На вниманието на чирпанската публика бяха поднесени: четиритомник, включващ новели, повести и киносценарии, разкази и романи на издателство “Труд” и най-новата му книга “Амазонката от Верое”, на издателство “Захарий Стоянов”.
Автор:
Елена Шопова
Публикация:
18.01.2006 г. 22:34
Етикети:
Посетено:
741
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/1663-yavorovi-yanuarski-dni-chirpan-2006