Празници / фестивали

Импулси за раздвижване: "Антистатик" VI

Шесто издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс - 15-21 април 2013

Импулси за раздвижване: "Антистатик" VI


◊ СЪБИТИЕТО

„Брейн Стор Проджект”, Център за култура и дебат „Червената къща” и Асоциация „Информбюро” приветстват пролетта със събитие, което винаги се е противопоставяло на статуквото - международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”. То ще се проведе за шеста поред година от 15 до 21 април в Червената къща, Театралната зала на Софийски университет, Театрална работилница „Сфумато” и артистично ще излезе дори и на улицата.

През годините на съществуването си „Антистатик” изгради ясен профил на платформа за категорични артистични позиции, затова и логично избира за мото на новото си издание „Профилът е важен”. В неговите рамки в София ще бъдат представени ярки авторски представления на изпълнители и хореографи от Европа, Азия и Северна Америка, които посочват новите динамики на международната сцена на съвременния танц и пърформанс.


◊ В ПРОГРАМАТА

Фестивалното начало ще постави композиторът и музикантът Зимон Румел (Германия) с артистичната акция „Фрагменти танцов под”. Между 13 и 15 април, вдъхновен от градските пространства, той ще рисува танцувално на следните шест места из центъра на София:

13 април (събота), 14 ч. - Орлов мост (на самия мост) / 17 ч. - Подлез на метро спирка СУ „Климент Охридски”

14 април (неделя), 11 ч. - Градинката пред Народния театър / 17 ч. - пред Народно събрание

15 април (понеделник), - 11 ч. пред Министерство на културата / 18.30 ч. - пред СУ „Климент Охридски“

Специална изложба в Червената къща ще покаже „запечатаните” следи от неговото изкуство. Откриването й е на 16 април от 19 часа, но също така може да бъде посетена в рамките на фестивала - между 16-21 април.

Официалното откриване на „Антистатик” VI ще постави едно от имената, утвърдили своите категоричен артистичен профил и новаторско присъствие в европейския танц - Естер Саламон (Унгария/ Германия). На 15 април от 19 ч. в Театралната зала на СУ тя ще представи  своето соло „Танц за нищото” (“Dance for nothing”), вдъхновено от музикалната композиция „Лекция върху нищото” (1949) на легендарния американски композитор Джон Кейдж. Саламон я изпълнява и същевременно танцува, като ни кара да се питаме възможно ли е да „изпразним” главата и тялото си до точка на абсолютна свобода? Тя със сигурност достига до виртуозен поток от движения.

Ден по-късно Мирослав Йорданов - хореограф, психолог и визуален артист, изхожда от класическия мит и създава образа на един опустошен свят в спектакъла medea. Какво свързва един скулптор, една танцьорка и една жива мускусна патица – отговорът на 16 април от 20 ч. в Червената къща.

На 17 април, от 19 ч. в Театрална зала на СУ Джи Е Лим (Южна Корея/ Германия) ще пресрещне в „Суров материал” (“Raw material”) традиционния корейски танц с личните си разбирания. Тръгвайки от ритуала прощъпулник, който съществува и в Корея, и взаимодействието между традиция и съвременност, Джи Е Лим изследва нови начини на използване на тялото като източник на идеи.

Вили Прагер отдавна се намира между българските и чуждите сцени. Авторитетът на танцовата критика Арнд Веземан от Германия (сп. „Tanz”) го определя като „новото тайно откритие от България”. На „Антистатик” Вили Прагер подканя публиката да наблюдава и съпреживее актуалната напоследък тема за революциите и тяхното превръщане в спектакъл на ентусиазма и разочарованието. Участие в революцията като театрално събитие в „Денят на победата” (“Victory Day”), заедно с  Ива Свещарова и южнокорейката Джи Е Лим, е възможно на 18 април, 19 ч. на сцената на Театрална работилница „Сфумато”.

На 19 и 20 април танцът и музиката ще бъдат силно преплетени в едно цяло.

В „Дует” („DUET”) Серджу Матис и Влайку Голчеа (Румъния/ Германия) ще представят до каква степен музиката може да добие контрол над тялото, да манипулира емоциите или определя атмосферата. Какво ще се случи в пространството на микрофони, колони, инструменти и гласове, и как ще си взаимодействат музика и танц – отговорът е на 19 април, 20 ч. в Червената къща.

На 20 април след планирана дискусия за състоянието на съвременния танц и пърформанс в България в Червената къща, след 21.30 ч. Червената й зала ще се превърне в атрактивен клуб за една вечер. Един от водещите танцови артисти Едуард Габия, познат от предишни издания на „Антистатик”, ще покаже новата си страст - създаването на jazzy-oriental-electro-clash музика. Бъдете готови да се запознаете с Едуард Габия Валериу Боркош или Karpov not Kasparov!

Предубеждението, че съвременният танц и пърформанс са несъвместими с шоуто редовно е било опровергавано в програмата на „Антистатик”. Едно от най-новите имена Дани Браун (САЩ/ Германия), която бързо привлече внимание върху себе си, ще представи в София „най-горещото солово пърформанс-шоу на международната сцена днес”. В него тя кани на сцената дявола, за да поиграе с различните ни представи за него и границите на позволеното.  „Как си представяте дявола?” – на 21 април, 19 ч., Театрална работилница „Сфумато”.

Работни ателиета, лекции и дискусии ще съпътстват фестивалната програма от представления в рамките на Платформата за танцови практики и теории „Без дистанция”, организирана съвместно с „Нови драматургии”.
Повече подробности и акценти от фестивалната и паралелната програма на „Антистатик” очаквайте в най-скоро време!

Следете ни на http://antistaticfestival.org и във Фейсбук профила ни www.facebook.com/Antistaticfestival

. Фестивалът за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” 2013 се осъществява с  подкрепата на Гьоте-институт България, Културния календар на Столична община и  Jointadventures, Мюнхен. Реализира се в партньорство с Платформа „Нови драматургии“, Театрална работилница „Сфумато“ и Културен център на СУ „Климент Охридски”.

Автор:
Миалена Халваджийска
Публикация:
22.03.2013 г. 13:46
Посетено:
1447
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16581-impulsi-za-razdvizhvane-antistatik-vi