Празници / фестивали

Стилна и богата програма предлагат Мартенските музикални дни

53. Международен музикален фестивал - 16-31 март 2013, Русе, България

Стилна и богата програма предлагат Мартенските музикални дни
На сн.: Оркестърът на Русе и хор „Дунавски звуци” на Фестивала през 2012


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

53-тото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” отново ще зарадва русенските меломани и гостите на града с една богата и добре балансирана програма с творби от различни епохи и стилове – от Бах и Вивалди, през класиката, романтизма и импресионизма до наши дни. Може определено да се каже, че този фестивал е най-престижният от подобните музикални форуми у нас.
           
През тази година, заедно с редица изтъкнати наши състави и изпълнители, гости от 7 европейски държави (Русия, Румъния, Австрия, Италия, Франция, Германия и Литва) ще музицират в продължение на две седмици от 16 до 31 март в обновените зали на прекрасното Доходно здание (”русенското  НДК”) и Операта. Двайсет концерта – камерни и симфонични и една оперна премиера. С музика от Берлиоз, Виенявски, Дебюси и Енеску на 16 март ще бъде официалното откриване от Букурещката филхармония под диригентството на маестро Кристиян Бадя. След румънците ще се изявят италианците от „Ил джардино армонико” (Градината на хармонията) с диригент и солист Джовани Антонини и музика от барока до съвременността.
         
В настоящето издание големите оркестри са по-малко от други години - Симфоничният на БНР, Симфоничният на град Москва, Филхармонията „Джордже Енеску” и Литовския камерен, а също и Русенската филхармония (или по-точно оперно-симфоничният оркестър на домакините, защото Русенската филхармония беше ликвидирана от псевдореформата на Б. Борисов, С. Дянков и В. Рашидов, заедно с Пловдивската, Варненската и Бургаската!). Но сега повече са камерните ансамбли и първокласните солисти. Ще спомена великолепното виенско клавирно трио „Егнер” с романтичната програма Шуман-Брамс, струнния квартет „Кус” от Германия, инструменталния ансамбъл „Решерш” (Германия), с вечер, посветена на 200-годишнината на Рихард Вагнер, а също и световноизвестните солисти: Франсоа Фалк (виолончело), Патрик Галоа (флейта), Сергей Крилов (цигулка) и др.
        
Интересен акцент в програмата е цикълът от четири камерни и симфонични концерта, озаглавен „Духът на Русия”, посветен на голямата руска музика (Чайковски, Рахманинов - с акцент върху годишнината му!, Римски-Корсаков, Скрябин, Стравински, Шостакович), който ще изнесат Московската филхармония с диригент Дмитрий Юровски, квартет „Кус”, пианистът Людмил Ангелов и руски инструментален квинтет. Тези стилни програми, надявам се, ще предизвикат интереса на почитателите на Евтерпа, които ще могат да чуят на живо шедьоври на голямата руска музика в интерпретацията на изтъкнати руски изпълнители и състави.
          
Както всяка година, така и през тази, като „стълбове на програмата” са нашите големи музиканти, свързани с Русе: Емил Табаков, Светлин Русев, Драгомир Йосифов, Мария Принц, Людмил Ангелов. Заедно с тях ще се изявят и някои нови за фестивала имена: Пламена Мангова, Росен Гергов, Цветана Иванова, братята Александър и Константин Владигерови. Млади български оперни артисти, заедно с известния „варненско-русенски” баритон Иван Консулов ще представят на 21 март за първи път в крайдунавската ни столица шедьовъра на Верди „Фалстаф” в „годината на Верди”, под режисурата на Огнян Драганов. Силно е и диригентското присъствие на фестивала: Кристиян Бадя, Дмитрий Юровски, Емил Табаков, Сергей Крилов, Джовани Антонини, Георги Димитров.

В музикалната академия на името на „забравения велик” русенец проф. Саша Попов (инициатор на фестивала) ще има майсторски класове за млади музиканти от България и Европа на цигуларя Минчо Минчев, пианиста Людмил Ангелов и флейтиста Патрик Галоа. Сред съпътстващите прояви е и изложбата-конкурс „Камертон” (както подсказва заглавието, с музикална тематика), организирана от СБХ и Общината, която вече работи по кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019.
        
Фестивалът е организиран и финансиран от русенската община (370 000 лева), със скромната подкрепа на Министерството на културата (40 000), а тази богата и силна програма е съставена от неуморната му директорка, музиковедката Ива Чавдарова, достойна продължителка на делото на незабравимия Илия Темков, неговия създател, чиято 90-годишнина отбелязваме сега.



Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
11.03.2013 г. 17:54
Посетено:
1563
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16529-stilna-i-bogata-programa-predlagat-martenskite-muzikalni-dni