Празници / фестивали

20 години Рок филм фест – акцент на София филм фест

Ще видим отново "Пинк Флойд: Стената" и "Куин в Будапеща"

20 години Рок филм фест – акцент на София филм фест
Кадър от филма "Пинк Флойд: Стената"


◊ КИНО И МУЗИКА

„20 години Рок филм фест” е специалната програма на 17-ия международен София филм фест този месец март, която ще напомни на киноманите за двете издания на Рок филм фест през 1993 и 1994 г., организирани съвместно с Британския съвет и Дома на киното.

По повод на този юбилей ще бъдат показани отново филмите на Тони Палмър „Ленард Коен: Bird on a Wire”, „200 мотела” и „Последният концерт на Крийм”, както и музикалните кинохитове „Neil Young Journeys” (2011) на Джонатан Деми и „Дневник на Уудсток” (1994, реж. Д. А. Пенебейкър, Крис Хегедус и Ерец Лауфер).

В навечерието на спектакъла на Роджър Уотърс в София „The wall” и представянето на грандиозния мюзикъл „We will rock you”, изграден върху великите хитове на Queen, София филм фест има две изненади за публиката. В партньорство със София Мюзик Ентерпрайсис ще бъдат показани филмите „Пинк Флойд: Стената” (1982) на Алън Паркър и ремастерирана версия на „Куин в Будапеща” (1987).


◊ СПЕКТАКЛИТЕ С МУЗИКАТА НА КУИН И ПИНК ФЛОЙД ИДВАТ У НАС

Мюзикълът по музика на Куин „We will rock you” идва в България и ще има шест представления в зала „Арена Армеец” от 15 до 19 май. Базиран е на 24 от най-популярните песни на британската четворка. Продукцията е режисирана от популярния драматург и писател Бен Елтън, със специалните музикални напътствия от страна на Брайън Мей и Роджър Тайлър, а сред продуцентите е самия Робърт де Ниро.

„Стената“ ще бъде издигната и у нас на 30 август, когато Роджър Уотърс ще представи своя шедьовър „The wall” на националния стадион „Васил Левски“ като част от тазгодишното му европейско турне.


◊ ПИНК ФЛОЙД: СТЕНАТА

Когато през 1982 г. излиза „Пинк Флойд: Стената”, филмът се оказва без аналог. Създаден по концептуалния албум на Роджър Уотърс, този също толкова концептуален филм на Алън Паркър се превърна в култов за MTV поколението.  Роджър Уотърс черпи вдъхновение от събитията, произтичащи в неговия живот – оттам се раждат албумът и сценарият за филма. Заедно с режисьора Алън Паркър и политическия аниматор Джералд Скарфи Уотърс създава уникален и скандален за времето си филм, който игнорира стандартната фабула. Цялата история е разказана в песните на „Пинк Флойд“ и чрез фрапиращите кадри на Скарфи и Паркър.

Стената е разказ за Пинк – рокзвезда, която се заключва в хотелската си стая, за да се спаси от света. Докато Пинк си седи пред мигащия телевизор, той си припомня живота и събитията, довели до неговата изолация. Стената от заглавието на албума е всъщност бариерата, която Пинк (уникална роля на Боб Гелдоф) издига между себе си и останалите. Следва серия ретроспекции. Ще видим бащата на Пинк, загинал на бойното поле през Втората световна война. Малкият Пинк е отгледан от своята майка, но през целия си живот мечтае за баща. В училище преподавателят го унижава. Образователната система е представена като събирателно на съдържанието, което познаваме от „Another Brick in the Wall, Part 2”.

Търсенията на Пинк постепенно се обръщат навътре към него самия, в опити да разбие стената.

• Прожекции:

23.03.2013, кино Люмиер - 20.30 часа


◊ КУИН В БУДАПЕЩА

Всички фенове на Куин най-после ще имат уникалната възможност да гледат значимия филм-концерт „Куин в Будапеща” на голям екран в осъвременена версия – с high definition образ и звук 5.1 съраунд. Началните 25 минути на филма проследяват легендите на рока "Куин" от незабравимото им участие в концерта „Лайв ейд”, докато дойде моментът за концерта им в Будапеща. Пред 80 000 екзалтирани фенове групата излиза, за да изпълни едни от най-големите си хитове като „Bohemian Rhapsody”, „Crazy Little Thing Called Love”, „I Want To Break Free” и „We Are The Champions”. Този филм предоставя фантастична възможност да се порадвате на магията на Куин на кино.

• Прожекции:
16.03.2013, Cinema City - 21.00 часа
25.03.2013, Дом на киното - 21.00 часа

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
11.03.2013 г. 14:15
Етикети:
киномузикаСофия филм фест
Куин в Будапеща
Пинк Флойд: Стената
Рок филм фест
Посетено:
1535
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16527-20-godini-rok-film-fest-aktsent-na-sofiya-film-fest