Празници / фестивали

Богата програма в Сливен за честване Националния празник на България 3 март

Празнични прояви за отбелязване Освобождението на България от османско владичество

◊ В ПРОГРАМАТА

В културната инициатива за отбелязване Освобождението на България от османско владичество са предвидени дейности из различните сфери на обществения живот и жанровете изкуства. Тя е организирана от община Сливен, отдел „Култура и хуманитарни дейности” (ръководител Ваня Шишкова) и художествени състави от региона.
            
Проявите започват на 1 март т.г. в салона на Народно читалище „Хаджи Димитър” - с празничния концерт от читалищни колективи от региона по повод на светлата годишнина. ХГ „Димитър Добрович” в града под Сините скали, Художествената галерия в град Казанлък и Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, откриват фондовете си за експониране на изложба в къща „Георги Миркович”, на тема: „Руско-турската освободителна война в творчеството на български художници”. 
            
Концертът във фоайето на община Сливен на смесен хор „Добри Чинтулов” (диригент акад. Методий Григоров) е посветен на 135-та годишнина от Освобождението на България от османско иго. С проявата се отбелязва и Денят на любителското художествено творчество. В програмата са включени творби от композиторите Емануил Манолов (по текстове на П. Славейков и Ив. Вазов), както и изградените върху фолклорна основа български хорови песни на композитора Александър Морфов („Дамнян танец води” и „Баба Минковца”) и завладяващите „Ръченица” от Добри Христов и популярната хорова творба „Перуника” от Парашкев Хаджиев. Свободолюбивият порив и вълнението от празника слушателите ще усетят в завършващите концерта призивни строфи на Чинтуловите песни и в марша „Как хубав си, о, роден край!” от Емануил Манолов, изразил възторга от красивата българска природа.
            
Годишнината от важния за държавата ни освободителен акт ще бъде отбелязана и в община Твърдица - с гостуването в гр. Шивачево на Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен”.
            
Тържествата в Сливен продължават на сакралната дата 3 март - с церемония на площад „Хаджи Димитър” по издигане националното знаме на Република България. Ще прозвучи приветствено слово от кмета на община Сливен, а в памет на загиналите за свободата на Отечеството ни войни ще бъде отслужена панихида. На този ден ръководителите на града и областта, представители на обществени организации, учащи се и граждани поднасят венци пред паметника на войводата Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. 
            
Най-малките граждани – децата, ще бъдат зарадвани с новата постановка на Държавния куклен театър – „Детска въртележка”, чийто автор и постановчик е Катилей Кателиев. Сценографията е на Анна Пулиева, а музикалното оформление осъществява Пламен Петков. 
            
На площад „Хаджи Димитър”, в деня на Националния празник ще бъде даден старт и на две, станали традиционни през годините, спортни прояви:  лекоатлетическата щафета „З-ти март” и масов крос „Освободител”, с награждаване на победителите.
            
Програмата завършва  концерт-спектакълът „С песен през вековете” на изпълнителя на народни песни Илия Луков - в голямата зала на Драматичен театър „Стефан Киров” в Сливен. В него ще вземат участие и малките танцьори от Второ основно училище „Христо Ботев”, включени в детския фолклорен танцов състав „Българче”. Ще покажат уменията си и художествени колективи към Народно читалище „Хаджи Димитър” в града.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
28.02.2013 г. 23:58
Посетено:
1618
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16450-bogata-programa-v-sliven-za-chestvane-natsionalniya-praznik-na-balgariya-3-mart