Празници / фестивали

"Камерна сцена Пловдив" открива пролетния сезон с класика и джаз

Слушаме Брамс и "Акустична версия" през февруари

"Камерна сцена Пловдив" открива пролетния сезон с класика и джаз


◊ СЪБИТИЕТО

С концерт на цигуларката Яна Дешкова и пианиста Иво Върбанов на 21 февруари 2013 г. се открива пролетният сезон на „Камерна сцена Пловдив”. Това е четвъртият от общо седем концерта от цикъла „100 процента Брамс”. През есента пловдивчани имаха удоволствието да чуят някои от най-ярките Брамсови камерни творби в изпълнение на млади и много талантливи изпълнители от България и чужбина, сред които пианистката Фиамета Тарли, виолончелиста Ласло Феньо, виолиста Борис Тонков, камерния състав „Куарто Квартет”.

Инициатор на цикъла „100 процента Брамс” е Иво Върбанов, по чиято покана през пролетния сезон ще гостуват още Борислав Йоцов (кларинет), Йозеф Луптак (виолончело), Игор Карско (цигулка).


◊ В ПРОГРАМАТА

Още една добра новина: освен класическа музика, ще можем да предложим на публиката и джазови събития. Паралелно с предстоящите Брамсови концерти до края на месец май ще гостуват и някои от най-изявените български джазови формации и изпълнители.

Започваме с „Акустична версия” на 27 февруари, които с основание се определят като знакова за българския джаз група, а не са свирили в Пловдив в последните пет години. Новината съобщи Петър Салчев, инициатор и организатор на „Камерна сцена Пловдив”, по чиято покана през 2012 г. в града гостуваха „Живко Петров Трио” с последния им албум, Теодосий Спасов, Белослава, Акага и други.
 
Традиционно домакин на концертите от „Камерна сцена Пловдив” е Първо студио на Радио Пловдив. На това място навремето е било кино „Култура”, предпочитано от пловдивчани място за общуване с изкуството. Избрахме тази зала, защото има отлична акустика, а отскоро и нов роял „Бродман”. Джазовите концерти се подпомагат и от Община Пловдив, на чиято подкрепа ще разчитаме и за в бъдеще, обединени от общата амбиция Пловдив да стане Европейска столица на културата през 2019 г., допълни още Салчев.Автор:
Гергана Семерджиева
Публикация:
14.02.2013 г. 12:14
Посетено:
1106
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16352-kamerna-stsena-plovdiv-otkriva-proletniya-sezon-s-klasika-i-dzhaz