Празници / фестивали

Два български филма претендират за Голямата награда на София филм фест

XVII София филм фест - от 7 до 17 март

Два български филма претендират за Голямата награда на София филм фест


◊ ФЕСТИВАЛЪТ НАБЛИЖАВА

XVII София филм фест ще се състои от 7 до 24 март 2013 в София и по традиция ще има специални издания в Бургас, Пловдив и Варна, обявиха организаторите от Арт Фест и лично фестивалният директор Стефан Китанов.

Допълнителни програми от 1 март и след 25 март ще представят ретроспективи и паралелни събития.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОГРАМАТА

София филм фест ще представи около 150 пълнометражни игрални и документални филма и над 70 късометражни, обединени в ежегодните фестивални рубрики: Международен конкурс за първи и втори игрален филм, Големите награди, Киното днес - Майсторите, Киното утре - Откритията, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за късометражно кино, Кино и вино и други.


◊ КОЙ ЩЕ ВЗЕМЕ ГОЛЯМАТА НАГРАДА?

За трета поредна година отново два български филма ще участват в Международния конкурс на София филм фест – това са „Цветът на хамелеона” на режисьора Емил Христов и „Джулай” на Кирил Станков. Филмът на Емил Христов е носител на 4 награди от фестивала „Златна роза” 2012, между които и призът за най-добър филм.

Сред останалите претенденти за Голямата награда има филми от Великобритания, Германия, Еквадор, Израел, Киргизстан, Латвия, Молдова-Германия и Румъния.


◊ НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ОТКРИВАНЕТО

София филм фест се открива официално на 7 март в Зала 1 на НДК от 19.30 ч. със световната премиера на българския документален филм „Витоша” на режисьора Любомир Младенов. 10 фестивални дни по-късно е закриването на международната програма – на 17 март отново в Зала 1 с българските премиери на номинираните за Оскар „Кон-Тики” на Йоахим Рьонинг и Еспен Сандберг и „Любов” на Михаел Ханеке.


◊ 20 ГОДИНИ РОК ФИЛМ ФЕСТ

През 2013 г. фестивалът ще отпразнува 20 години от организирането на първия Рок Филм Фест. По повод юбилея ще бъдат показани отново филмите на Тони Палмър „Ленард Коен: Bird on a Wire”, „200 мотела” и „Последният концерт на Крийм”, както и музикалните кинохитове „Neil Young Journeys” (2011) на Джонатан Деми и „Дневник на Уудсток” (1994, реж. Д. А. Пенебейкър, Крис Хегедус и Ерец Лауфер).

В навечерието на концерта на Роджър Уотърс в София и представянето на грандиозния мюзикъл „We Will Rock You”, изграден върху великите хитове на Queen, в партньорство със София Мюзик Ентърпрайсис международният кинофестивал ще покаже „Пинк Флойд: Стената” (1982) на Алън Паркър и ремастерирана версия на „Куин в Будапеща” (1987).

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
02.02.2013 г. 17:07
Посетено:
1466
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16275-dva-balgarski-filma-pretendirat-za-golyamata-nagrada-na-sofiya-film-fest