Празници / фестивали

Коледно-новогодишен фестивал започна в Русе

Повече от 20 културни прояви за 20 дни ще зарадват жителите на крайдунавския град

◊ СЪБИТИЕТО

Двадесетото издание на Коледно-новогодишния фестивал в Русе включва повече от 20 различни културни прояви, а като се прибавят и спектаклите на Русенската опера и Драматичния театър събитията стават три пъти повече. Главен организатор е Община Русе, която вече участва в надпреварата за културна столица в Европа - 2019.

Огромната коледна елха е вече запалена, украсен е градът, не само в централната му част. Важен момент в празниците бе честването 110 години от построяването на прекрасната барокова сграда на Доходното здание (Театъра), един шедьовър на архитектурата, отбелязана с ефектно светлинно шоу, празничен концерт в голямата зала и изискан виенски бал в мраморната зала „Европа”.


◊ В ПРОГРАМАТА

В програмата – предимно музикална – участват със самостоятелни изяви: Общинският духов оркестър, Фолклорният театър „Найден Киров”, Хор „Дунавски вълни”, Хорът на момчетата „Свети Георги Победоносец”, Хор „Васил Арнаудов”, Балет „Мираж”, Ансамбъл „Здравец” и др. До края на фестивала са предвидени джазов концерт (наскоро в града се състоя голям джазов фестивал), камерни концерти с участието на солисти на Операта, Симфоничния оркестър и Училището по изкуствата „Веселин Стоянов”.

Важен акцент в програмата е традиционната вечер под наслов „Аве Мария” – една ежегодна програма на известната оперна и камерна певица Виолета Шаханова с участието на сопраното Йоланта Николаева и пианистите Николай и Евгени Желязкови, в която наред с прочути творби на Бах-Гуно, Шуберт, Цезар Франк и Адолф Адам, ще прозвучат за първи път и по-малко познати вокални опуси на Росини, Доницети, Луци, Пуленк, Сати.
      
Русенската опера ще представи за първи път класическата оперета на Имре Калман „Теменужката от Монмартр”, наричана още „оперетния вариант на „Бохеми”, а също и ораторията на Константин Илиев „Коледа” за хор, солисти, инструментален ансамбъл с диригент Драгомир Йосифов и хормайстор Свилен Димитров.

А театър „Сава Огнянов” ще представи новите си постановки: „Хъшове” от Вазов”, „Медея” по Еврипид, Жан Ануи, Теодор Драйер, стихове Йосиф Бродски, и френската булевардна комедия „Помощ, жена ми е луда!" с участието на Христо Гърбов, както и празнични спектакли за децата.






Автор:
Методи Захариев
Публикация:
08.12.2012 г. 17:12
Посетено:
1643
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/16016-koledno-novogodishen-festival-zapochna-v-ruse